Μελέτη ICAP: H Eλλάδα σε Αριθμούς – 2017

Η ΙCAP, στo πλαίσιo της στήριξης που παρέχει στο Υγιές Επιχειρείν, εκδίδει, για πέμπτη χρονιά φέτος την πρωτοπόρα έκδοση «H Ελλάδα σε Αριθμούς» η οποία, παρουσιάζει τα οικονομικά μεγέθη και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία για το σύνολο του Εταιρικού Τομέα της Ελλάδας (13.154 εταιρείες) σε σύγκριση 2 ετών (2017-2016).

ΔΗΛΩΣΗ 
Προέδρου & Δ. Συμβούλου ομίλου εταιρειών ICAP, κ. Νικήτα Κωνσταντέλλου.

«Μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε μικρή ανάκαμψη το 2017, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε με χαμηλούς αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+1,5% έναντι του 2016). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ανοδική αυτή τάση συνεχίστηκε και το 2018 και μάλιστα με ελαφρώς αυξανόμενο ρυθμό.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος κατάφερε να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 13.154 ελληνικών επιχειρήσεων (όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι 4/1/2019, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2017 οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας τους. Πράγματι, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ελληνικού εταιρικού τομέα αυξήθηκε κατά 10% περίπου το 2017. Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες των εταιρειών για συγκράτηση των δαπανών τους επέδρασσαν, για άλλη μια χρονιά, θετικά στα λειτουργικά κέρδη τους, καθώς αυτά διευρύνθηκαν κατά 17% περίπου. Περαιτέρω, το σύνολο των εταιρειών κατέγραψε το 2017 καθαρά (προ φόρου) κέρδη ύψους €4,67 δισ., αυξημένα κατά 14% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρήση του 2018. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, 153 εταιρείες, εκτός τραπεζών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν κατά 25%.

Σίγουρα η επάνοδος της εγχώριας οικονομίας έστω και σε ελαφρά ανοδική τροχιά επιδρά θετικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με επιταχυνόμενο ρυθμό και η επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος, παράγοντας ο οποίος θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και θα επιτρέψει στον ελληνικό εταιρικό τομέα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγικότητά του, αποκτώντας μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική.»

Δείτε την πλήρη Μελέτη στο συνημμένο αρχείο.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ