Global Sustain: Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κρήτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά την Παρασκευή 10 Μαΐου. Η Ημερίδα αφορούσε στη Βιωσιμότητα σε διαφορετικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές και η διατροφή και διοργανώθηκε από τη Global Sustain και την European Sustainability Academy (ESA) στο φιλόξενο συνεδριακό χώρο της ANEK Lines.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες τάσεις, για τις νέες τεχνολογίες που αξιοποιούνται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας καθώς και για εξειδικευμένα ζητήματα, όπως η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εσωτερική διαχείριση. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, την βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τομείς που ενισχύουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας, με δεδομένο τους περιορισμούς που θέτει η φύση στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain Μιχάλης Σπανός δήλωσε ότι: «Είναι σημαντικό και ο κόσμος της Κρήτης να είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες καταστροφές. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η πρώτη Ημερίδα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πέρασε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το περιβάλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης».

Η Sharon Jackson, Ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αειφορίας (ESA) στην Κρήτη, αναφέρει: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, με την θετική έκβαση της πρώτης εκδήλωσης για την βιώσιμη ανάπτυξη στα Χανιά, καθώς βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή, όπου πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνουν «Έκτακτη Ανάγκη για το Κλίμα». Η Κρήτη βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη, να ληφθούν μέτρα και ενέργειες για την ανταλλαγή εμπειριών και εμπεριστατωμένης γνώσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η ηγεσία των επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής έχουν την ηθική υποχρέωση να είναι πλήρως καταρτισμένοι σε τέτοια θέματα και να αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την υιοθέτηση της κατάλληλης πολιτικής και την αντιμετώπιση της καταστροφής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που θα επιφέρει η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή. Η θέσπιση περιβαλλοντικών νόμων και η χάραξη μιας υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής  συνιστούν ένα επιτυχημένο ξεκίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα (EUGreenWeek) στην Κρήτη συμπεριλήφθηκαν και στάλθηκαν σε έναν απολογισμό στην Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Ανάμεσα στους ομιλητές παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της πολιτικής ηγεσίας όπως η Ευρωβουλευτής κα. Εύα Καϊλή. Όπως δήλωσε η ίδια: «η αυτοματοποίηση και οι δυνατότητες των ακόμα πιο εξελιγμένων τεχνολογιών αλλάζουν τα πάντα. Σημασία έχει για εμάς στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για τους φορείς και τη βιομηχανία να μπούμε σε ένα σκοπό, να προωθήσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο μεγιστοποιώντας το κέρδος, αλλά και βοηθώντας το περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας. Να είμαστε πιο ανθρώπινοι σε ένα κόσμο που οι μηχανές έχουν όλο και ισχυρότερο ρόλο».

Ο πρόεδρος της Anek Lines κος. Γιώργος Κατσανεβάκης έδωσε παραδείγματα από τον αρχαίο ελληνικό και μινωικό πολιτισμό, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερη πίστη στους ξένους ανθρώπους, με ατείχιστες πόλεις, γεγονός που μαρτυρά τις αξίες εκείνης της περιόδου, με τα 1000 χρόνια ειρήνης. Η Κρήτη ήταν αυτάρκης σε προϊόντα αλλά και πνευματικές ιδέες, λειτουργώντας ως φύτρα για τον δυτικό πολιτισμό. Ακόμα, αναφέρθηκε στον κρητικό διατροφικό πολιτισμό ως υπέρλαμπρο και κραυγαλέο στοιχείο βιωσιμότητας, αφού από την αρχαιότητα υπερισχύει. Έκλεισε μάλιστα και με μία μαντινάδα: «Όσο κι αν είναι καταχνιά και σκοτεινιά μεγάλη, θα τηνε βρει την περασιά, ο ήλιος να προβάλει».

Συνεργαζόμενος Φορέας: Youth Entrepreneurship Club
Χορηγοί: Alpha Bank, Gaia Επιχειρείν, GEP, Goldair Handling, Metaxa Hospitality Group
Χορηγός Φιλοξενίας: ANEK Lines
Χορηγός Εκτύπωσης: Pressious Arvanitidis
Travel Partner: Ask2Travel
Logistics Partner: ITALY LINES 
Rental Partner: Europrent
Υποστηρικτής Ανθρακικής Ουδετεροποίησης: Green Evolution
Υποστηρικτές: Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών, Biolea, CEO Clubs, Dourakis Winery, Fisika, Reload Greece, Salis Restaurant
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΝΤ1, CretaLive, Επιχειρώ

Δείτε εδώ το βίντεο για την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη!

Ακόμη, δείτε εδώ το αφιέρωμα του ANT1 για την Πρωτοβουλία της Global Sustain & της European Sustainability Academy (ESA) στην Κρήτη!

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ