Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το Social Dynamo έτοιμο να υποδεχθεί νέες οργανώσεις και ομάδες πολιτών

Στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 5ο κύκλο του προγράμματος Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης

Έτοιμο να υποδεχθεί νέες οργανώσεις και ομάδες πολιτών είναι το Social Dynamo, η βραβευμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του δήμου Αθηναίων για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Η δημόσια πρόσκληση προς ΜΚΟ και άτυπες ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν στον 5ο κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης του Social Dynamo, λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Έμφαση, αυτή τη φορά, θα δοθεί στη φιλοξενία ομάδων που ασχολούνται με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Οι θέσεις του προγράμματος είναι συνολικά 15 και η δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων είναι αναρτημένη εδώ.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης

Στόχος του Προγράμματος Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης είναι η ενδυνάμωση των δομών και των ικανοτήτων οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε αυτές να γίνουν πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες. Ως δυναμικό εκκολαπτήριο οργανώσεων και ομάδων πολιτών, το Social Dynamo προσφέρει σε κάθε ομάδα που εντάσσεται στο πρόγραμμα, εντελώς δωρεάν, για έξι μήνες, ολοκληρωμένη επαγγελματική υποστήριξη που περιλαμβάνει: 
  • Υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες που λειτουργούν ως μέντορες για τις φιλοξενούμενες ομάδες και προέρχονται από φορείς όπως το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), κοινωφελή ιδρύματα και επιτυχημένες ΜΚΟ
  • Συμβουλευτική από εξειδικευμένους επαγγελματίες και υπηρεσίες coaching βασισμένες στις ανάγκες της κάθε ομάδας, από το πρόγραμμα Solidarity Coaching του Ελληνικού Συνδέσμου Coaching
  • Εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων σε θεματικές όπως, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και εθελοντών, η οικονομική βιωσιμότητα των οργανώσεων, καλές πρακτικές marketing, επικοινωνίας και fundraising
  • Εκδηλώσεις δικτύωσης, που ευνοούν συνεργασίες και διευρυμένες συνέργειες.
Όλες οι  ομάδες αποκτούν πρόσβαση στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, που φιλοξενείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας, που αποτελεί ένα μοναδικό σημείο συνάντησης δράσεων και πρωτοβουλιών φορέων, ομάδων και ενεργών πολιτών. 

Στο κλείσιμο του κύκλου, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα προσφέρει μικρό χρηματικό έπαθλο στην ομάδα που θα διακριθεί, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ενδυνάμωση ικανοτήτων (capacity building)  των μελών της. 

Η συνεισφορά του Social Dynamo στην κοινωνία των πολιτών

Πέρα από το πρόγραμμα φιλοξενίας και ενδυνάμωσης, το Social Dynamo έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υλοποιούν κοινωφελείς δράσεις. Στα δυο χρόνια λειτουργίας του, το Social Dynamo έχει υποδεχθεί περισσότερες από 430 οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών στις εκδηλώσεις του, ενώ 54 ομάδες έχουν φιλοξενηθεί στον συνεργατικό του χώρο. Παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι η οργάνωση Νοσηλεία και το Kyma Project. H Νοσηλεία προσφέρει δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη, με πολλά βραβεία στο ενεργητικό της, σε διαγωνισμούς όπως το Healthcare Business Awards και το Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2017 – Voluntary Action. Το Kyma Project είναι πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού που προωθεί που προωθεί την προσβασιμότητα και την ένταξη ΑμεΑ στην κοινωνία. Το Kyma project, μάλιστα, κατέκτησε το πρώτο χρηματικό έπαθλο του Social Dynamo, τον Ιούλιο του 2019. 

Συνολικά, στο Social Dynamo έχουν διοργανωθεί 122 εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ ένα εκτεταμένο δίκτυο μεντόρων και συνεργατών έχει προσφέρει εθελοντικά περισσότερες από 752 ώρες mentoring, δουλεύοντας πολύ κοντά με τις οργανώσεις και αποκλειστικά πάνω στις δικές τους ανάγκες.

Πληροφορίες για οργανώσεις / ομάδες

Οι οργανώσεις / ομάδες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον 5ο κύκλο του προγράμματος Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης μπορούν να επικοινωνούν με το Social Dynamo ως εξής: 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ