Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δικαιώνει υπουργείο Πολιτισμού και Coca-Cola

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει  σχετικά με την αναπαράσταση της Ακρόπολης σε μπουκάλια της Coca-Cola τα εξής:
«Με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει προ διμήνου σχετικά με την δήθεν υποχρεωτική αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» -δυνάμει του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4598/2019- και της δήθεν συνεπαγόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά (ΦΕΚ 2812/4-7-2019), η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Το ΝΣΚ, στις 25-11-2019 γνωμοδότησε ότι:
  1. «Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002».
  2. «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C. C. για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση».
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι:
  1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.
  2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση»
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ