Καλώς όρισες Eyes of Light στο YouBeHero!

Μπορείς να γίνεις ένας Ήρωας κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι online

Δελτίο Τύπου

Περιγραφή οργάνωσης

Το Eyes of Light είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει χαρά, δύναμη και αισιοδοξία στους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και άλλων σοβαρών νόσων μέσω της θεραπευτικής δύναμης της τέχνης, και πιο συγκεκριμένα, της φωτογραφίας. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να εκφραστούν, να ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους προσφέροντάς τους, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την απελευθέρωση της προσωπικότητάς τους.

Πώς ξεκίνησε…

Πρωτεργάτης της ιδέας αυτής υπήρξε η Δήμητρα Ερμείδου, η οποία με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα υποτροφιών START – Create Cultural Change, το 2018, έδωσε πνοή στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησαν τα πρώτα Εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας τα οποία εμπλουτίστηκαν αργότερα με παράλληλες δράσεις πιο ανοιχτές στο κοινό, σε συνεργασία με επαγγελματίες φωτογράφους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πρώτη δημόσια έκθεση “Eyes of Light: Εστιάζοντας στη Ζωή” που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Μάιο του ίδιου έτους. Το μεγάλο έργο του Eyes of Light δεν άργησε να αναγνωριστεί και τον Σεπτέμβριο του 2019 βραβεύτηκε με Scaling Award από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος START. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τον πρώτο χρόνο δράσης του οργανισμού, πραγματοποιήθηκαν 110 ώρες εργαστηρίων βοηθώντας έτσι περίπου 120 καρκινοπαθείς και κατ ᾽ επέκταση 250 μέλη των οικογενειών τους, να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις της ασθένειας. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην Αττική και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στοχεύοντας σε όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο και αριθμό ωφελούμενων, προσφέροντας ενθάρρυνση, στήριξη και ελπίδα.

Οι δράσεις του

Το Eyes of Light πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια θεραπευτικής φωτογραφίας που απευθύνονται σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος , καθώς και τις οικογένειές τους που έχουν την ανάγκη να βοηθηθούν, να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, καθώς και να δουν τις προκλήσεις τους μέσα από μια θετική ματιά. Η θεραπευτική φωτογραφία, και η τέχνη ευρύτερα, έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της εμπειρίας της ασθένειας, ενώ σταδιακά διεκδικεί τη θέση της παγκοσμίως μέσα στον χώρο της παραδοσιακής ιατρικής.

Εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας

Τα Εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας είναι ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια που στοχεύουν στη ψυχολογική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Απευθύνονται σε ενήλικες που πάσχουν ή έπασχαν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν! Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατοχή ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής ή μιας κάμερας κινητού τηλεφώνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπονται και ξεχωριστές ομάδες για την υποστήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού ή γυναικολογικών καρκίνων, για την ενδυνάμωση ασθενών που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια από τη διάγνωση αλλά και για την συμπερίληψη των οικογενειών τους.

Τα Εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες όπως:
 • ομαδικές φωτογραφίσεις, ανάλυση και ερμηνεία φωτογραφιών
 • εισαγωγή σε τεχνικές αυτό-επίγνωσης (mindfulness)
 • εκμάθηση των βασικών αρχών της αισθητικής της φωτογραφίας
 • ομαδικές φωτογραφίσεις και δημιουργικά παιχνίδια που που βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, τη γραφή, το χρώμα, και την αφήγηση
 • φωτογραφικά projects που προετοιμάζονται στο σπίτι και ομαδικές παρουσιάσεις τους

Τι μπορούν να προσφέρουν τα εργαστήρια αυτά;

Τα εφόδια που μπορούν να αποκομίσουν τα άτομα με καρκίνο με τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια είναι πολλά:
 • Καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας.
 • Σύνδεση με ανθρώπους που ζουν παρόμοιες καταστάσεις και συζήτηση των εμπειριών τους μέσα στο πλαίσιο μιας ομάδας.
 • Βελτίωση της αυτοεικόνας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης.
 • Απόκτηση ενός εργαλείου μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να εστιάσουν σε μικρά όμορφα πράγματα της καθημερινότητας.

Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας

Η πρωτότυπη αυτή δράση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με αξιόλογους επαγγελματίες φωτογράφους. Η δράση «Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας» απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο και θέλουν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο συνεισφέροντας στις προσπάθειες πρόληψης αλλά και να γίνουν πηγή έμπνευσης για άτομα που δίνουν τη δική τους μάχη.

Κάθε survivor συνεργάζεται με έναν φωτογράφο, κάνουν μια φωτογράφιση και δημιουργούν ένα πορτραίτο το οποίο συνοδεύεται με μια δήλωση του survivor για την εμπειρία του. Το πορτραίτο αυτό παρουσιάζεται μαζί με άλλα σε εικαστικές εκθέσεις δίνοντας κουράγιο και ελπίδα σε συνανθρώπους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες.

Οι ενδιαφερόμενοι survivors αλλά και φωτογράφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μελλοντική φάση της δράσης αυτής μπορούν να συμπληρώνουν την αντίστοιχη φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Eyes of Light.

Eyes of Light: Εστιάζοντας στη Ζωή

Τον Μάιο του 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια παρουσίαση των δράσεων του οργανισμού με 50 συμμετέχοντες, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση αυτή περιελάμβανε τη δράση «Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας» καθώς και τα αποτελέσματα των Εργαστηρίων Θεραπευτικής Φωτογραφίας. Η εκδήλωση έδειξε πως οι survivors εμπνέουν με το σθένος τους και παραδίδουν μαθήματα ζωής.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο Eyes of Light και να ενισχύσει το έργο του;

Η ομάδα του Eyes of Light αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ως αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευημερία των ατόμων με καρκίνο. Για τη βιωσιμότητα του οργανισμού και την ενίσχυση των δράσεων είναι σημαντική η υποστήριξή του με κάθε τρόπο. Το Eyes of Light ενθαρρύνει κάθε άτομο να συνεισφέρει στο έργο του συμμετέχοντας ως:
 • Ως άνθρωπος που έχει προσωπική εμπειρία με τον καρκίνο
 • Ως φροντιστής του ασθενούς
 • Ως φωτογράφος
 • Ως εθελοντής / συνεργάτης
 • Ως φορέας
 • Ως υποστηρικτής του οργανισμού με μια δωρεά

Το Eyes of Light δεσμεύεται να εκπληρώνει τις επιθυμίες των ανθρώπων με καρκίνο και να τους ανοίγει ένα παράθυρο στο φως. Εσύ, τι λες; Θέλεις να φέρεις τον ήλιο στα μάτια τους;

Μπορείς να γίνεις ένας Ήρωας κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι online. Δεν θα κοστίσει ούτε cent παραπάνω. Θα μας βοηθήσεις να πετύχουμε τον επόμενο μας στόχο;

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.youbehero.com/gr/cause/eyes-of-light

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ