Youbehero – Καλώς όρισες Φιλανθρωπικό Σωματείο: Οι Φίλοι του Παιδιού!

Με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό, η ομάδα εργάζεται καθημερινά, έχοντας ως βασικό μέλημα τη μέριμνα παιδιών άπορων, μονογονεϊκών και μη οικογενειών με ενδοοικογενειακά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα

Περιγραφή οργάνωσης

Στην οδό Στησιχόρου και τον αριθμό 15, στο κέντρο της Αθήνας, εδρεύει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, Οι Φίλοι του Παιδιού. Με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό, η ομάδα εργάζεται καθημερινά, έχοντας ως βασικό μέλημα τη μέριμνα παιδιών άπορων, μονογονεϊκών και μη οικογενειών με ενδοοικογενειακά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Με ειλικρινές και απόλυτο ενδιαφέρον στο συνάνθρωπο, Οι Φίλοι του Παιδιού μέσα από ουσιαστικές δράσεις μάχονται ώστε να καλύπτονται βασικές ανάγκες. Χαρακτηριστικά, μόνο κατά το 2018 το σωματείο προσέφερε βοήθεια σε 170 οικογένειες με συνολικά 295 παιδιά, με το έργο να συνεχίζεται, φυσικά, δυναμικά.

Η Ίδρυση και η Αποστολή της Οργάνωσης

Η αρχή γίνεται το 1987 στην Αττική, όπου και ιδρύεται το Σωματείο Οι Φίλοι του Παιδιού. Το έργο στηρίζεται οικονομικά, αποκλειστικά από δωρεές, συνδρομές, χορηγίες και προσφορές σε είδη, αλλά και έσοδα από την διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, ενώ δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Ο στόχος, ήδη από την αφετηρία είναι ξεκάθαρος: η κάλυψη των απαραίτητων αναγκών και μάλιστα με δωρεάν μηνιαίες παροχές σε παιδιά άπορων οικογενειών με οικονομικά, κοινωνικά ή ενδοοικογενειακά προβλήματα. Επιπροσθέτως, παιδιά που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν προτεραιότητα. Καθοριστικές προσφορές όπως, φαρμακευτικό υλικό και ιατρικές εξετάσεις, τρόφιμα, είδη ένδυσης, δίδακτρα, λογαριασμοί, ενοίκιο, ακόμα και ψυχαγωγία, είναι ένα σημαντικό μέρος της συνεισφοράς του σωματείου στα παιδιά. Η ομάδα αποτελείται από καταρτισμένο προσωπικό, ποικίλων ειδικοτήτων. Οι δράσεις και τα προγράμματα του Σωματείου, Οι Φίλοι του Παιδιού είναι πολλές και έχουν όλες ως κεντρικό σκοπό τη φροντίδα των παιδιών.

Τα Προγράμματα της Οργάνωσης

Ήδη από την ίδρυση, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, Οι Φίλοι του Παιδιού μέσα από ουσιώδεις κινήσεις στηρίζουν πρωταρχικές ανάγκες των παιδιών άπορων, μονογονεϊκών και μη οικογενειών με ενδοοικογενειακά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Οι δράσεις του Σωματείου είναι οργανωμένες με πυρήνα, μεταξύ άλλων, την υγεία, την ένδυση, την σίτιση, ακόμα και την ψυχαγωγία. Με σεβασμό, αγάπη και ανιδιοτέλεια, τα βασικά προγράμματα είναι τα ακόλουθα:
 • Παιδικός Σταθμός: Υπήρξε όνειρο και επιδίωξη του Σωματείου. Έγινε πραγματικότητα στις αρχές του 2007 στο κέντρο της Αθήνας. Η λειτουργεία του Παιδικού Σταθμού ‘αγκαλιάζει’ καθημερινά τα παιδιά των απόρων οικογενειών που προστατεύουν Οι Φίλοι του Παιδιού. Ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται είναι 35, ηλικίας 2 – 6 ετών, από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. Προέρχονται από οικογένειες με έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το περιβάλλον είναι οργανωμένο, ασφαλές και ήρεμο και έτσι τα παιδιά περνούν δημιουργικά το χρόνο. Οι δυο νηπιαγωγοί είναι άριστα καταρτισμένοι και ακολουθούν ειδικές παιδαγωγικές μεθόδους και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ώστε τα παιδιά να μάθουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους. Επιπλέον υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους γονείς. Τα παιδιά λαμβάνουν πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα, ενώ κάποια σιτίζονται αποκλειστικά στο Παιδικό Σταθμό. Ακόμα, καθημερινά προσφέρεται ατομικό μπάνιο, καθαρά εσώρουχα, ρούχα, υποδήματα και κούρεμα. Υπάρχει τακτική παιδιατρική παρακολούθηση, έλεγχος εμβολίων και εμβολιασμός, καθώς και οδοντιατρικός έλεγχος. Η ψυχαγωγία είναι, επιπρόσθετα, μέρος των δράσεων του Παιδικού Σταθμού. Πραγματοποιούνται εκδρομές στη φύση, επισκέψεις σε θέατρο, κινηματογράφο, αλλά και πάρτι γενεθλίων.
 • Πρόγραμμα Υγείας-Περίθαλψης: Η ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δυστυχώς, δεν είναι πάντα δεδομένη. Έτσι, το Σωματείο, Οι Φίλοι του Παιδιού, έχει αναπτύξει το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Προαγωγής Υγείας για τα άπορα παιδιά. Η κίνηση αυτή επιδιώκει την κάλυψη βασικών εξετάσεων, υλικών και άλλων ιατρικών ελέγχων σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που διαμένουν στην Αττική και κατέχουν πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα μικροβιολογικών εξετάσεων, ελέγχου και εμβολιασμού των παιδιών, αλλά και επισκέψεων σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται στο κάθε παιδί. Επιπροσθέτως, μπορούν να πραγματοποιηθούν οδοντιατρικές εργασίες, αλλά και αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές και αγγειογραφίες όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά και φυσιοθεραπείες. Το Σωματείο, φροντίζει, επίσης για το φαρμακευτικό υλικό για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία και φυσικά, παρέχονται τα απαιτούμενα αντιβιοτικά και τα φάρμακα σε παιδιά που ασθενούν. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει η ανάγκη για γυαλιά μυωπίας, κηδεμόνες, ορθοπεδικά βοηθήματα, η ομάδα σπεύδει και πάλι. Τέλος, όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του, το Σωματείο κάνει ότι απαιτείται και για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας.
 • Πρόγραμμα Τροφής-Αγάπη: Συνολικά 250 παιδιά-150 άπορες οικογένειες, λαμβάνουν μηνιαίως επισιτιστική στήριξη από το Σωματείο, Οι Φίλοι του Παιδιού. Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται κάποια επίσημα έγγραφα και η διαδικασία αίτησης (όπως και σε όλα τα προγράμματα του σωματείου) γίνεται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίες του Σωματείου έπειτα από επικοινωνία του ενδιαφερομένου.
 • Πρόγραμμα Το Σπίτι Μου: Το βλέμμα της ομάδας, Οι Φίλοι του Παιδιού ήταν εξαρχής στραμμένο στις ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου. Η οικονομική κρίση, έμελλε, όμως να κάνει την πραγματικότητα ακόμα δυσκολότερη και για άλλους πολίτες. Ακολούθως, το Σωματείο στηρίζει και οικογένειες που δεν ήταν μέρος ευπαθών ομάδων, αλλά δυστυχώς η ανεργία έφερε ως αποτέλεσμα το εισόδημα να είναι μηδενικό και ως εκ τούτου οι βασικές ανάγκες να μένουν ακάλυπτες. Μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Οικογενειακής Εστίας, οικογένειες με ανήλικα παιδιά που διαμένουν στην Αττική και έχουν εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, λαμβάνουν καθοριστική στήριξη. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος παρέχεται η πληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών ρεύματος. Ακόμα, μηνιαίως πραγματοποιείται παροχή τροφίμων. Επιπλέον, μεγίστης σημασίας είναι και η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, καθώς και η συμβουλευτική για εργασιακά ζητήματα.
 • Πρόγραμμα Μικροί-Μεγάλοι: Η ενίσχυση στις οικογένειες είναι πολύπλευρη. Τα αγαθά είναι σαφώς απαραίτητα, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική βοήθεια. Το Πρόγραμμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης Γονέων και Παιδιών είναι από τα πλέον αναγκαία. Πρωτίστως, σε καθημερινή βάση παιδιά και γονείς έχουν συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό. Τα ραντεβού είναι ατομικά και οι συμμετέχοντες λαμβάνουν στήριξη και συμβουλευτική. Σημαίνουσα είναι και η δυνατότητα υποστήριξης των γονέων να ασκήσουν τον γονεϊκό τους ρόλο. Αυτό γίνεται τόσο μέσα από ατομικές, όσο και μέσα από ομαδικές συναντήσεις. Επιπλέον, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες. Τα προγράμματα πρόνοιας και η διασύνδεση με τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται, επίσης, στο κέντρο της προσοχής, αφού οι γονείς ενημερώνονται σχετικά. Εξίσου αξιόλογη είναι και η συνεισφορά του Σύμβουλου Ψυχικής Υγείας. Αναλυτικότερα, σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό, υπάρχει η ομάδα γονέων, όπου κυρίως διαπραγματεύονται ζητήματα που αφορούν τη σχέση παιδιών-γονιών (π.χ. θέματα που προκύπτουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, θέματα συμπεριφοράς, κ.α.).

Το έργο δε σταματάει εδώ. Με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των ανέργων, την κατανόηση της διαφορών μεταξύ στόχων και ονείρων, αλλά και τη βελτίωσης της αυτογνωσίας και τον εντοπισμό δυνατών και αδύναμων σημείων, πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ανέργων Γονέων. Η Κοινωνική Λειτουργός συνεργάζεται με Κοινωνιολόγο Σύμβουλο Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης θέτοντας σταθερούς στόχους. Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ολοκληρωμένου επαγγελματικού πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνταξη βιογραφικού, την προετοιμασία συνέντευξης, την προσομοίωση σε εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα, υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, η καλλιέργεια και ανάπτυξη υφισταμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων και η αρχική διερεύνηση επιχειρηματικότητας. Το Πρόγραμμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης Γονέων και Παιδιών από το Σωματείο, Οι Φίλοι του Παιδιού είναι από τα πλέον αξιοσημείωτα, όπως και η προσφορά των ειδικών σε αυτό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι από το 1996 το Σωματείο είναι επίσημο κέντρο εκπαίδευσης Κοινωνικών Λειτουργών.

 • Πρόγραμμα Θέλω να Ξέρω: Η γνώση είναι δύναμη. Το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Κοινωνική Λειτουργό του Σωματείου και περιλαμβάνει ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες, ο εθελοντισμός και πολλά άλλα. Οι ομιλίες λαμβάνουν χώρα σε σχολεία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες κατόπιν προσκλήσεως του Σχολικού Συμβούλου, του Διευθυντή, ή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
 • Πρόγραμμα Μετά το Σχολείο: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείτε από δυο σκέλη: το Πρόγραμμα Σχολικής Ενίσχυσης και το Πρόγραμμα Πολιτισμικής Επιμόρφωσης. Το πρώτο, αυτό της Σχολικής Ενίσχυσης, έχει ως βασικό μέλημα την εκπαιδευτική ενίσχυση των παιδιών. Μηνιαίως, το Σωματείο πληρώνει ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια ελληνικών, σχολικά είδη και βοηθήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αθλητική ένδυση-υπόδηση. Το δεύτερο, το Πρόγραμμα Πολιτισμικής Επιμόρφωσης, ανοίγει τους πολιτιστικούς ορίζοντες των παιδιών μέσα από θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε πάρκα και μουσεία της Αθήνας και άλλα, εβδομαδιαίως και με την συνοδεία των γονιών.
 • Πρόγραμμα Μακροβούτια: Η απόλαυση των διακοπών είναι γεγονός για κάποια παιδιά μέσα από το Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Διακοπών του Σωματείου, Οι Φίλοι του Παιδιού. Έπειτα από μεσολάβηση της ομάδας, τα παιδιά που προστατεύει συμμετέχουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Συγχρόνως, το Σωματείο καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μεταφοράς και φιλοξενεί οικογένειες για όλο το καλοκαίρι στα δυο τροχόσπιτα που διατηρεί σε camping στην Νέα Μάκρη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο διοργανώνει συχνά ποικίλες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, bazaar, βραβεύσεις και πολλά ακόμα.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις τώρα το Σωματείο, Οι Φίλοι του Παιδιού:
 • Γίνε Μέλος: Με το ποσό των 60 ευρώ το χρόνο μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να εξασφαλίσουν το φαγητό τους.
 • Κάνε μια Δωρεά: Στήριξε αυτούς που έχουν ανάγκη. Στήριξε το έργο του Σωματείου με αυτό που μπορείς.
 • Γίνε Εθελοντής: Επικοινώνησε με το Σωματείο, εξέφρασε το ενδιαφέρον σου για τη δομή που επιθυμείς να προφέρεις τις υπηρεσίες σου. Γίνε και εσύ Φίλος.
 • Κάνε Προσφορά σε Είδη: Ενημερώσου για τα είδη που χρειάζονται και κάνε μια σημαντική προσφορά σε τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, βρεφικά είδη.
 • Βοήθησε με όποιο τρόπο μπορείς: Επικοινώνησε τώρα με το Σωματείο, ενημερώσου με ποιο τρόπο μπορείς να συνεισφέρεις. Κάθε προσφορά είναι ουσιαστική!

Μπορείς να γίνεις ένας Ήρωας κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι online. Δεν θα κοστίσει ούτε cent παραπάνω. Θα μας βοηθήσεις να πετύχουμε τον επόμενο μας στόχο;

Πηγή άρθρου και εικόνων: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ