Από το 1993, συνολικά 51 επιστήμονες έχουν τιμηθεί με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Δελτίο Τύπου:
Από τους κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες και ιδρυτής του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης πίστευε βαθιά στην επιστήμη και στις πνευματικές δυνατότητες και επιδόσεις των νέων Ελλήνων. Τιμώντας τον ιδρυτή του, το Ιδρυμα Μποδοσάκη θέσπισε το 1993 τα Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναγνωρίζοντας το έργο νέων Ελλήνων επιστημόνων και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας μας. Ηταν μεγάλη περηφάνια που οι άνθρωποι του Ιδρύματος είδαν τρεις από τους επιστήμονες που είχαν στο παρελθόν βραβευθεί στα Επιστημονικά Βραβεία να διαδραματίζουν με την έρευνά τους πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανδημική κρίση και συγκεκριμένα στον αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον καθηγητή Επιχειρησιακής Ερευνας του ΜΙΤ Δημήτρη Μπερτσιμά, τον καθηγητή Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη και τον συνιδρυτή, πρόεδρο και επικεφαλής Επιστημονικής Ερευνας της εταιρείας Regeneron Τζορτζ Γιανκόπουλος.
«Tο μόνο από Ελλάδα»
«Ελαβα το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 1997, όταν ήμουν 35 ετών» λέει ο καθηγητής Επιχειρησιακής Eρευνας και αναπληρωτής κοσμήτωρ στη Σχολή Ανάλυσης Επιχειρήσεων (Associate Dean of Business Analytics) του MIT στη Βοστώνη Δημήτρης Μπερτσιμάς. Ο κ. Μπερτσιμάς θυμίζουμε ανέπτυξε μαζί με τους φοιτητές του το επιδημιολογικό μοντέλο που ονόμασε Delphi και το οποίο δίνει τον δικό του… χρησμό των Δελφών προβλέποντας την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πρόσφατα βελτίωσαν το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επέκτειναν τις προβλέψεις ώς τον Σεπτέμβριο.
«Ενώ έχω λάβει αρκετά επιστημονικά βραβεία στην καριέρα μου, αυτό ήταν το πρώτο και μοναδικό επιστημονικό βραβείο που έλαβα από την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα, το βραβείο ήταν μια αναγνώριση της επιστημονικής μου συνεισφοράς από τη χώρα μου. Μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να αναγνωρίσω δημόσια τη συμβολή της οικογένειάς μου και των μεντόρων μου στην επιστημονική μου ανάπτυξη. Επίσης, μου θύμισε το χρέος προς τη χώρα μου να προσπαθώ να τη βοηθήσω όποτε μου ζητηθεί. Για παράδειγμα, όταν το 2013 μου ζητήθηκε να γίνω πρόεδρος του συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχθηκα την πρόσκληση με αυτήν ακριβώς την πρόθεση, παρόλο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε λίγα χρόνια αργότερα ότι δεν χρειαζόταν τη βοήθειά μου.
Επίσης, το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη αναγνώρισε τον επιστημονικό τομέα μου, την επιχειρησιακή έρευνα, έναν τομέα εφαρμοσμένων μαθηματικών που είναι ικανός, όσο πάρα πολύ λίγοι τομείς, να συμβάλει σημαντικά σε πολύ ευρείς τομείς της επιστήμης, της μηχανικής και της ιατρικής. Η έρευνά μου για την COVID-19 υπογραμμίζει την ευελιξία του πεδίου. Τέλος και πολύ σημαντικό, τα βραβεία γιορτάζουν την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία οδηγεί, κατά τη γνώμη μου, σε μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον. Νομίζω ότι τα Επιστημονικά Βραβεία Μποδοσάκη θυμίζουν σε όλους μας, αλλά ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, πόσο σημαντική είναι αυτή η αρχή, κάτι που είμαι σίγουρος ότι ο Μποδοσάκης είχε πάντα στο μυαλό του».
«Μεγάλη τιμή»
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», είναι παγκοσμίως γνωστός για τις μελέτες του που ρίχνουν φως στη γενετική βάση πολλών νόσων. Αυτόν τον καιρό ο κ. Δερμιτζάκης ξεκινά γενετική έρευνα σε 3.500 Ελληνες ασθενείς κορωνοϊού, αναλύοντας το γενετικό προφίλ, τις παραλλαγές του ιού που τους έχουν μολύνει, καθώς και το ανοσολογικό τους προφίλ. Αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση του γενετικού προφίλ του ιού και στη χρήση της γενετικής πληροφορίας ως προς την ανάπτυξη φαρμάκου. Είχε τιμηθεί στον θεσμό των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2017.
«Είχα τη μεγάλη τιμή να λάβω μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους μου το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη στον τομέα των βιοεπιστημών και της ιατρικής» θυμάται. «Ειδικά για μένα, ως επιστήμονα της διασποράς, το βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι μια μόνιμη ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα, ένα μέσο να προσφέρω πίσω ό,τι μπορώ στη χώρα που με εκπαίδευσε. Οσα χρόνια και βραβεία και αν περάσουν, το Επιστημονικά Βραβείο Μποδοσάκη είναι αυτό που πάντα θα με συγκινεί σαν η απονομή του να ήταν σήμερα. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κανείς το Ιδρυμα Μποδοσάκη, πολύ γρήγορα διαπιστώνει τη σημασία και την επιρροή του Ιδρύματος στα ελληνικά δρώμενα. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή ένιωσα το βάρος του βραβείου και κατάλαβα πόσο μεγάλη ήταν η τιμή για μένα. Η αναγνώριση από τον επιστημονικό και μη χώρο ήταν πολύ μεγάλη και ο σεβασμός που εκπέμπει το βραβείο είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
Συγχρόνως, είναι μεγάλη και η ευθύνη που βαρύνει τον βραβευμένο, καθώς αποτελεί πια ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και μια μικρή αλλά λαμπερή κοινότητα επιστημόνων που έχουν πάρει το βραβείο, μια τόσο υψηλού κύρους κοινότητα στην οποία κανένας απορεί αν του αξίζει να είναι μέρος της».
«Κύρος και κουράγιο»
Την κατάλληλη στιγμή είχε έρθει το βραβείο Μποδοσάκη για τον Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή, πρόεδρο και επικεφαλής του επιστημονικού τομέα της Regeneron, της κορυφαίας εταιρείας βιοτεχνολογίας και μια από τις «πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο» για το περιοδικό Forbes, που σήμερα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Και ο κ. Γιανκόπουλος είχε τιμηθεί το 1997. «Για έναν επιστήμονα στην αρχή της σταδιοδρομίας του, το να κερδίσει ένα τόσο σημαντικό βραβείο –και ιδιαίτερα ένα βραβείο που απονέμεται από τους συμπατριώτες του Ελληνες– δεν ήταν μόνο πηγή έμπνευσης, αλλά μου έδωσε επίσης το κύρος και το κουράγιο να συνεχίσω, σε ένα σημείο της σταδιοδρομίας μου που οι αμφιβολίες συχνά μπορεί να σε τσακίσουν. Τα χρόνια εκείνα η εταιρεία πάλευε να εδραιωθεί στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, και η θετική δύναμη του Αριστείου Μποδοσάκη έκανε τεράστια διαφορά. Για να μην αναφέρω ότι, από όλες τις βραβεύσεις που τελικά θα λάμβανα σε αναγνώριση του έργου μου, αυτή παραμένει η πιο σημαντική για τους γονείς μου και τους πολλούς συγγενείς που ακόμα έχω στην Ελλάδα».
Η επιστημονική του ομάδα πρόσφατα περιέγραψε την ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός «κοκτέιλ αντισωμάτων» για την COVID-19, ενώ ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές του σε ασθενείς. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα το όνομά μου να βρίσκεται για πάντα στον κατάλογο των πολλών Ελλήνων που κέρδισαν το βραβείο αυτό στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, και συνέχισαν τις προσπάθειές τους συμβάλλοντας στη σημαντική πρόοδο των επιστημών».
Από το 1993, συνολικά 51 επιστήμονες έχουν τιμηθεί με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πριν από λίγους μήνες, το Ιδρυμα προκήρυξε για 12η χρονιά τα Επιστημονικά Βραβεία του, που θα απονεμηθούν το 2021 σε νέους επιστήμονες κάτω των 40 ετών. Η προκήρυξη βρίσκεται εδώ https://www.bodossaki.gr/draseis-toy-idrymatos/epistimonika-vravia/ και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι 30/9/2020.
Πηγή Άρθρου και Εικόνας: