Το μέλλον της εργασίας απαιτεί reskilling και upskilling
Τι θα λένε οι άνθρωποι για την εταιρεία σας μετά από 10 χρόνια; Θα μιλούν εγκωμιαστικά για καινοτόμους ηγέτες που πέτυχαν, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και προσαρμόζοντας τον τρόπο εργασίας στα νέα πρότυπα της οικονομίας; Ή θα σας κατηγορούν για ελλιπή οικονομικά ή λειτουργικά αποτελέσματα και δυσαρεστημένους εργαζόμενους λόγω του κοντόφθαλμου ή καθυστερημένου στρατηγικού σχεδιασμού;
Έρευνα της McKinsey αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2030, 30%-40% όλων των εργαζομένων στις αναπτυγμένες χώρες ίσως χρειαστεί να αποκτήσουν νέο αντικείμενο ή τουλάχιστον να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σημαντικά. Η έρευνα, επίσης, δείχνει ότι οι επαρκώς καταρτισμένοι εργαζόμενοι που είναι και τώρα λίγοι, θα γίνουν ακόμα πιο σπάνιοι. Μερικοί μεγάλοι οργανισμοί είναι ήδη αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα. Η Amazon πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει $700 εκατομμύρια για να εκπαιδεύσει ξανά 100.000 εργαζόμενους για πιο απαιτητικές θέσεις στην τεχνολογία. Η JPMorgan Chase υποσχέθηκε ότι εντός 5 ετών θα αναπτύξει τις τεχνικές δεξιότητες των εργαζομένων, που έχουν ζήτηση, με κόστος $350 εκατομμύρια.
Επιπροσθέτως, έρευνα από το World Economic Forum αποκαλύπτει ότι το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες μέχρι το 2025, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η αυξημένη αυτοματοποίηση στην εργασία θα αρχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το Forum εκτιμά ότι μέχρι το 2025, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να έχουν χαθεί λόγω της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Αλλά ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, 97 εκατομμύρια, ίσως αναδυθούν, που θα είναι πιο προσαρμοσμένες στη νέα σχέση μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων.
Οι 10 κορυφαίες δεξιότητες του μέλλοντος
Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας σημαίνει ότι οι δεξιότητες κάθε θέσης θα αλλάξουν τα επόμενα 5 χρόνια και το χάσμα στις δεξιότητες θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Οι top 10 δεξιότητες του μέλλοντος:
1. Αναλυτική σκέψη και καινοτομία
2. Ενεργητική μάθηση
3. Λύση πολύπλοκων προβλημάτων
4. Κριτική σκέψη και ανάλυση
5. Δημιουργικότητα, αυθεντικότητα και πρωτοβουλία
6. Ηγεσία και κοινωνική επιρροή
7. Χρήση της τεχνολογία και έλεγχος
8. Τεχνολογικός σχεδιασμός και προγραμματισμός
9. Ανθεκτικότητα, αντοχή στο στρες και ευελιξία
10. Σκέψη και επίλυση προβλημάτων.
Γιατί οι εργοδότες πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο
Οι εργοδότες βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να πρωτοστατήσουν στην αλλαγή και να προκαλέσουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των εργαζομένων τους και εξοπλίζοντάς τους με νέες. Και οι εργοδότες είναι αυτοί που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη, αν κατορθώσουν να μεταμορφώσουν το εργατικό δυναμικό.
Οι περισσότεροι ηγέτες αντιμετωπίζουν το ταλέντο ως το τελευταίο εμπόδιο στην επιτυχημένη εφαρμογή των νέων στρατηγικών, ειδικά αυτές που βασίζονται στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Επιπλέον, 64% των στελεχών στις ΗΠΑ και περισσότερο από το 50% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαζί, συμφωνούν ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για να κλείσουν το παγκόσμιο χάσμα δεξιοτήτων και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για το μέλλον της εργασίας. Δυστυχώς, όμως, μόνο ⅓ των στελεχών παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους έχουν καθιερώσει προγράμματα reskilling.
Όποια εταιρεία δεν κατορθώσει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των ικανοτήτων, ίσως δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις ψηφιακές της φιλοδοξίες.
Πηγές / Παραπομπές:
Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter