Ανακοίνωση Ελληνογερμανικού Επιμελητήριο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Από την Επανάσταση του 1821 στις μικρές – καθημερινές επαναστάσεις

Ο εορτασμός για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί συλλογική στάση ιστορικής μνήμης, αλλά και συλλογική δράση ευθύνης για τα έτη που ακολουθούν. 

Η 25η Μαρτίου του 1821 λογίζεται ως κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, που άφησε σε όλους τους Έλληνες μια πλούσια παρακαταθήκη αξιών και αρχών.

Οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 δίδαξαν ότι με σθένος, δυναμισμό, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια η Ελλάδα μπορεί, όχι απλά να επιτύχει στους στόχους της, αλλά και να οδηγηθεί σε μικρά ή και μεγάλα θαύματα.

Στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821, οι Έλληνες πέτυχαν, μέσα από πολλές αντιξοότητες, δυσκολίες και εμπόδια, να οργανώσουν ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ένα εθνικό κράτος, μια σύγχρονή κοινωνία πολιτών, που τιμά τη δημοκρατία, την ισονομία, τις αρχές των ελεύθερων ιδεών, μια κοινωνία της οποίας ο θεμέλιος λίθος σφυρηλατήθηκε με πολλές θυσίες επί δύο αιώνες.

Στο δύσκολο αυτό ταξίδι, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά το 1821, η χώρα στηρίχθηκε και από τον φιλελληνισμό των Ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανοί. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης, ακολουθώντας τα ιδεώδη του 19ου αιώνα καθώς και της Ελληνικής Επανάστασης, στήριξαν την Ελλάδα και την προσπάθειά της να οργανωθεί ως ένα σύγχρονο, για την εποχή, κράτος.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τιμά, σήμερα, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και δηλώνει έτοιμο να συστρατευθεί με όσους οραματίζονται την Ελλάδα μέσα από το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων, των μικρών – καθημερινών «επαναστάσεων». Γιατί οι μικρές – καθημερινές θυσίες, οι μικρές – καθημερινές νίκες είναι αυτές που θωρακίζουν τη χώρα έναντι κάθε κρίσης, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και υγειονομικής.

Η χώρα, μέλος, εδώ και 40 έτη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ανάγκη από τον προσωπικό, καθημερινό, αγώνα του κάθε Έλληνα, από έναν αγώνα, ο οποίος να εμπνέεται από αθάνατες, αναλλοίωτες στο χρόνο, αξίες και να διέπεται από αίσθημα ελευθερίας.

Τον αγώνα αυτό θα συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο!

Πηγή άρθρου: από Δελτίο Τύπου / Newsletter
Πηγή εικόνας: unsplash.com

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ