Η ΙNTERAMERICAN αναδεικνύει τη Διαχείριση του Περιβαλλοντικού Κινδύνου και το ζήτημα της Επιχειρηματικής Ευθύνης

Εσπερίδα για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου και των ευθυνών που απορρέουν για τις επιχειρήσεις απασχόλησε τους εισηγητές εσπερίδας που διοργάνωσε η INTERAMERICAN την Τρίτη, 19 Μαΐου, με τη συνεργασία του Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), κορυφαίου παγκοσμίως οργανισμού διαπιστευμένων εμπειρογνωμόνων – εκτιμητών.

Παρόντων πολλών στελεχών του ΣΕΒ, Κλαδικών Επιχειρηματικών Ενώσεων, στελεχών επιχειρήσεων και μελών της ασφαλιστικής βιομηχανίας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και προκλήσεις για τη χώρα μας στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία 2004/35/EK για την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, ο οποίος επισήμανε ότι «η ανάπτυξη ελληνικών λύσεων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της χώρας μας είναι σημαντικό κεκτημένο, που καταδεικνύει τη δυναμικότητα του επιστημονικού και επιχειρηματικού μας δυναμικού». Παρών ήταν και ο κ. Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος έκανε ουσιαστική παρέμβαση για την πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αμφότεροι απέδωσαν τα εύσημα στην INTERAMERICAN, για τις πράσινες πρωτοβουλίες της.

Την εσπερίδα άνοιξε ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ρόλου της ασφαλιστικής βιομηχανίας στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στην ετοιμότητα της INTERAMERICAN να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με καινοτόμα προϊόντα περιβαλλοντικής ευθύνης. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δρος Luciano Capaldo, Προέδρου του RICS Ευρώπης, που αναφέρθηκε στους σύγχρονους όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παρουσίασε και την πολύπλευρη παγκόσμια δραστηριοποίηση του RICS και των μελών του πάνω στο θέμα, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών στο εγγύς μέλλον για μη βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Jerry Percy, Διευθυντής του Τμήματος θεμάτων Αειφορίας του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου Gleeds της Μ. Βρετανίας.

Ο εισηγητής εστίασε στις τάσεις που δημιουργούνται στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης σχετικά με το περιβάλλον και ειδικότερα επικεντρώθηκε στις οικονομικές επισφάλειες, τις οποίες ενδέχεται να προκαλέσει το πανευρωπαϊκό καθεστώς απόδοσης περιβαλλοντικής ευθύνης, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει τα αντίστοιχα μέτρα πρόληψης. «Σήμερα, είναι αναγκαία η διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου από κάθε μεγέθους επιχείρηση» υπογράμμισε ο κ. Percy.

O κ. Βασίλης Βήχας, διαπιστευμένο μέλος του RICS και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πραγματογνωμόνων – εκτιμητών -μηχανικών ΜΕΝΤΩΡ του Ομίλου INTERAMERICAN, παρουσίασε την ελληνική διάσταση της διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου, εκτιμώντας ότι η θεσμοθέτηση ελεγκτικού πλαισίου στην Ελλάδα θα συνδέει εφεξής τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την ευθύνη για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και με την ευθύνη για την πλήρη αποκατάσταση της όποιας βλάβης.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Τσολακίδη, Υποδιευθυντή Περιβαλλοντικών Ασφαλίσεων και ΑΠΕ της INTERAMERICAN, η νέα προϊοντική γραμμή αστικής περιβαλλοντικής ευθύνης «Green Line» της εταιρείας. Με στόχο τη διασφάλιση των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ευθύνες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την περιβαλλοντική ευθύνη (διοικητικό πρόστιμο, αποκατάσταση, ποινικές κυρώσεις) η νέα, καινοτόμος προϊοντική γραμμή της INTERAMERICAN προσφέρει ασφαλιστικές καλύψεις απόλυτα προσαρμοσμένες στο ελληνικό περιβαλλοντικό και ασφαλιστικό δίκαιο και βασίζεται στο ισχύον αδειοδοτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Την εσπερίδα έκλεισε ο κ. Thomas Brinkmann, Γενικός Διευθυντής της INTERAMERICAN Γενικών Ασφαλίσεων, που συνόψισε αναφερόμενος σε μια νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, στην οποία η INTERAMERICAN είναι και πάλι πρωτοπόρος.

 <BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ