ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: “Η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στην αντιμετώπιση της COVID-19”

Διαδικτυακή εκδήλωση από το ΕΛΙΝΥΑΕ, την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Αερολυμάτων (ΕΕΕΑ) και τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος να ανταποκριθεί, παρά τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από προηγούμενες πανδημίες. Σύμφωνα με το CDC σήμερα γνωρίζουμε ότι πάνω από το 90% των μολύνσεων πραγματοποιούνται μέσω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης, λόγω του μικρού μεγέθους των αερολυμάτων που φέρουν τον ιό και της δυνατότητάς τους να παραμένουν στον αέρα αρκετές ώρες.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Αερολυμάτων (ΕΕΕΑ) και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ διοργάνωσαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στην αντιμετώπιση της COVID-19”.

Στην εκδήλωση, καταξιωμένοι επιστήμονες, από το χώρο της επιδημιολογίας και της επιστήμης του αερολύματος, παρουσίασαν την σημασία του εξαερισμού και του καθαρισμού του αέρα εσωτερικού χώρου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της COVID-19. Στόχος της εκδήλωσης ήταν τα συμπεράσματά της να αποτελέσουν τεκμηριωμένη παραίνεση προς την Πολιτεία και τους πολίτες προκειμένου να λάβουν αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολύματος κος Κώστας Ελευθεριάδης ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η εκδήλωση θα εστιάσει στην έλλειψη πληροφόρησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της COVID-19 σε σχέση με τα αερολύματα, δηλαδή τους φορείς που μεταφέρουν τον ιό στο περιβάλλον. Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθούν τα μέτρα και οι λύσεις που υπάρχουν.

Στη συνέχει ο κος Ελέυθεριάδης έδωσε το λόγο στην Πρόεδρο του ΕΛΙΝΥΑΕ κα Ρένα Μπαρδάνη και το Γενικό Διευθυντή της ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κ. Γιώργο Καλούδη, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση τόνισαν τη σημασία των συνεργασιών ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την κοινωνία.

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον Αν. Καθηγητή, κο Δημήτρη Παρασκευή, από την Ιατρική Σχολή του Παν. Αθηνών ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και αερολυμάτων. Κατά την αρχική φάση της πανδημίας η συνεισφορά της αερογενούς μετάδοσης για τα παθογόνα του αναπνευστικού έχει υποεκτιμηθεί λόγω, κυρίως, ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως τα χαρακτηριστικά των αερολυμάτων.»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Καθ. Λεωνίδας Ντζιαχρήστος από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσίασε ότι οι επιπτώσεις του ιού μπορούν να συγκριθούν με τις επιπτώσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, τόσο σε ό,τι αφορά νοσηρότητα και θνητότητα αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και το κόστος αντιμετώπισης του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Ιωάννης Δροσινός από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος περιέγραψε τους τρόπους μετάδοσης αναπνευστικών νόσων όπως τους αποδέχεται η ιατρική κοινότητα. Κατά την παραδοσιακή θεώρηση, οι τρόποι είναι: (1) Μετάδοση μέσω επαφής, που μπορεί να είναι έμμεση ή άμεση, (2) Μετάδοση μέσω αναπνευστικών (μεγάλων) σταγονιδίων, η διάμετρος των οποίων είναι μεγαλύτερη των 5 μικρομέτρων, (3) Αερογενής μετάδοση μέσω σταγονιδίων μικρότερων των 5 μικρομέτρων.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Καθ. Αθανάσιος Νένες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας της Πάτρας ο οποίος μίλησε για την αερογενή μετάδοση ιών (COVID, γρίπη, κλπ): Ο υποτιμημένος ρόλος της υγρασίας. Όπως ανέφερε η αερογενής μετάδοση αναπνευστικών μολυσματικών ασθενιών – όπως ο COVID και η γρίπη – αποτελεί πολύ σημαντικό (και ίσως κύριο) τρόπο μετάδοσής τους.

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Κώστας Σιούτας από την Πολιτική και Περιβαλλοντική Μηχανική του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ο οποίος κάλυψε το θέμα του πώς η χρήση καθαριστών αέρα και ο αποτελεσματικός εξαερισμός συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου λοιμώξεων σε εσωτερικούς χώρους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλήθος ερωτήσεων από όλους όσους την παρακολουθούσαν.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι: Business Today, CSR & ESG Week, Retail Today και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ