Thrive Global: Ηγεσία και well-being

Διανύουμε μια “ιδιαίτερη” εποχή, την covid εποχή. Τα δεδομένα άλλαξαν. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε ένα νέο μοντέλο εργασίας, το υβριδικό. Οι έρευνες έδειξαν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι ζητάνε ψυχική και πνευματική ευεξία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δείξουν ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι σε νέες στρεσογόνες καταστάσεις. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι ηγέτες καλούνται να δείξουν μοναδικές δεξιότητες και να βοηθήσουν την ομάδα τους αποτελεσματικά. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν να βάλουμε στη ζωή μας το well-being! Επιτακτική ανάγκη να εκπαιδευτούν οι εταιρίες και οι οργανισμοί στο well-being!

Τι είναι το well-being;

Τι είναι όμως το well-being; Το  well-being είναι η καλή κατάσταση της ύπαρξης.  Με άλλα λόγια ευζωία και ευημερία. Αυτό πετυχαίνεται μόνο συνδυαστικά, με σωματική ευεξία, καλή υγεία, πνευματική και ψυχική ευεξία. Μέσα από τη διαδικασία του well-being οι ηγέτες και οι ομάδες μιας εταιρίας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, επίγνωση, αυτοπεποίθηση και ισορροπία. Περισσότερη ηρεμία και χαρά. Έτσι θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν στον χώρο εργασίας παρά τις πολυπλοκότητες που αντιμετωπίζουν.

Γιατί well-being;

Πολλοί είναι αυτοί (κυρίως άνθρωποι σε ηγετικές θέσεις) που επικεντρώνονται στην καριέρα τους και διακυβεύουν άλλες πτυχές της ευημερίας τους. Αυτό όμως τελικά υπονομεύει και την απόδοση τους.

Σαν άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Χρειαζόμαστε να τροφοδοτούμε και την επαγγελματική μας ζωή και τις σχέσεις και τη φροντίδα του εαυτού μας (πνευματικά και σωματικά). Είναι εύκολο να «χαθούμε» μέσα στην καθημερινή πίεση, στις υποχρεώσεις. Όμως ας είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας σε όσο περισσότερους τομείς της ζωής μπορούμε.

Σύμφωνα με έρευνα το 98% των CEO λένε ότι η ψυχική υγεία και ευημερία θα είναι προτεραιότητα ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Η παροχή υποστήριξης από εμάς τους coaches έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα ολιστικά μέσα στις επαγγελματικές προκλήσεις και απαιτήσεις. Απαιτήσεις που μπορούν να αποτελέσουν πηγή άγχους και να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητα τους. Το well-being θα βοηθήσει σε ανάπτυξη συμπεριφορών και πρακτικών υπέρ της ανθεκτικότητας. 

Πώς θα βοηθηθούν οι ηγέτες, οι ομάδες, μέσα από το well-being;

 Μέσα από εκπαίδευση του νου σε συναισθηματική νοημοσύνη θα μάθει το άτομο να διαχειρίζεται το άγχος, τον θυμό, την απογοήτευση και να αλληλεπιδρά, να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους υπόλοιπους της ομάδας.

Μέσα από ενσυνειδητότητα/mindfulness θα μπορέσει το άτομο να έχει επίγνωση και να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την ομάδα του, για την εταιρία, για τον ίδιο.

Μέσα από well-being χτίζεται αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη, απαραίτητα ώστε το άτομο να αναπλαισιώνει τα γεγονότα και να μπορεί να δημιουργεί νέες ευκαιρίες μέσα στον εργασιακό χώρο.

Και βέβαια ένας ηγέτης θα πρέπει να διαθέτει growth mindset – αναπτυξιακή νοοτροπία και αν δε διαθέτει θα τη χτίσουμε μαζί (ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει δομή χάρη στη νευροπλαστικότητα που διαθέτει). Μέσα από ένα growth mindset  θα μπορεί να βγαίνει από την comfort zone, να ξεπερνάει τα όρια του, να μαθαίνει από λάθη και να καλλιεργεί συνεχώς δεξιότητες. 

Το άτομο, ως ηγέτης ή μέλος μιας ομάδας, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από το well-being, θα αποκτήσει ισχυρή αυτοπαρακίνηση, προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, μεγαλύτερη λειτουργικότητα. 

 Οι ηγέτες που έχουν πιο υγιείς νοοτροπίες και συμπεριφορές, έχουν μεγαλύτερη πνευματική ευελιξία και ενέργεια για πιο αποδοτικές αποφάσεις.

Σωματική ευεξία και καλή υγεία

Και φυσικά δεν ξεχνάμε να βάλουμε στη ζωή μας σωστή διατροφή και οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ώστε να βοηθήσουμε τις ενδορφίνες να διοχετευτούν στο σώμα και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Να τα βάλουμε σαν τρόπο ζωής, σαν μέρος της «ταυτότητας» μας. Γιατί στην επιτυχία θα μας οδηγήσει ένας αναπτυξιακός νους που θα τροφοδοτείται από ένα υγιές και «δυνατό» σώμα.

Ο επιτυχημένος ηγέτης είναι πρωτίστως ικανοποιημένος και χαρούμενος.

Πηγή άρθρου και εικόνας : από Δελτίο Τύπου / Newsletter         

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ