THRIVE GLOBAL: Οι λόγοι που οδηγούν στη Μεγάλη Παραίτηση

Λέγεται η “Μεγάλη Παραίτηση” και η “Μεγάλη Αφύπνιση”. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο, καθώς ξεκινάμε να αναδυόμαστε από την πανδημία, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπει τη δουλειά του. Τον Απρίλιο μόνο, η έξοδος έφτασε τα 4 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζομένους, δηλαδή το 2,7% του εργατικού δυναμικού, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2000, με τους ειδικούς να προβλέπουν ένα ακόμα κύμα παραιτήσεων. Έρευνα της Microsoft δείχνει ότι το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να αφήσει τη δουλειά του φέτος. Και σύμφωνα με μία έρευνα του Prudential, αν τους δινόταν η ευκαιρία επανακατάρτισης, το 53% θα επέλεγε μια δουλειά σε μία πλήρως διαφορετική βιομηχανία. 

Οι άνθρωποι αξιολογούν ξανά τις επιλογές τους και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρουν το burnout ως έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Μια έρευνα του Asana, στην οποία συμμετείχαν 13.000 εργαζόμενοι γραφείου σε 8 χώρες, αποκάλυψε ότι 71% είχε βιώσει burnout τον προηγούμενο χρόνο. Το burnout όμως από μόνο του, δεν εξηγεί αυτό το φαινόμενο. Στο κάτω κάτω, είχαμε επιδημία burnout και πριν την πανδημία. Αυτό που μας έδωσε η πανδημία ήταν χρόνος, πολύς χρόνο, για να σκεφτούμε τι μας νοιάζει αληθινά, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση που έχει η δουλειά στη ζωή μας. Είχαμε χρόνο να συλλογιστούμε τι μας κάνει πραγματικά να ευημερούμε, ποια κομμάτια της «πανδημικής» ζωής μας θέλουμε να πάρουμε μαζί μας στο μετά-πανδημίας μέλλον μας και ποια θέλουμε να αφήσουμε πίσω. 

Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει κάτι βαθύτερο μέσα σε αυτήν τη μεγάλη αφύπνιση: μια συλλογική αναθεώρηση της επιτυχίας. Όταν τόσες πολλές πλευρές της ζωής μας είχαν αποκοπεί από τον εξωτερικό κόσμο, αποσυνδεθήκαμε και από τον ορισμό του κόσμου για την επιτυχία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το να προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μόνο μέσα από τα βιογραφικά μας και να κυνηγάμε μια ιδέα της επιτυχίας που βασίζεται μόνο στα χρήματα και στο κύρος, δεν είναι βιώσιμο. Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή προς έναν πιο ικανοποιητικό και περίπλοκο ορισμό της επιτυχίας που προσθέτει στους άλλους δυο δείκτες τον τρίτο δείκτη της ευεξίας, η οποία περιλαμβάνει την ανθεκτικότητα και την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

Βγαίνοντας από αυτήν την αναγκαστική παύση, όλα τα άυλα στοιχεία της ζωής που της δίνουν αξία έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά. Αν οι άνθρωποι συνδέθηκαν με αυτόν τον τρίτο δείκτη τον προηγούμενο χρόνο, δεν είναι πρόθυμοι να τον εγκαταλείψουν και αν η δουλειά τους δεν τους δίνει χώρο για αυτόν, είναι πρόθυμοι να βρουν μια που να τον δίνει. 

Οι λόγοι της Μεγάλης Παραίτησης

Υπάρχουν φυσικά πολλοί άλλοι λόγοι της Μεγάλης Παραίτησης. Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που βγαίνουν από την πανδημία, όπως αναδεικνύει μια παγκόσμια έρευνα στο Frontiers in Medicine found, πιο αγχωμένοι και με μεγαλύτερη κατάθλιψη από ό,τι πριν. Κι αν νιώθεις αβοήθητος και έχεις ανάγκη για μια αλλαγή στη ζωή σου, ίσως το λιγότερο δύσκολο να αλλάξεις είναι η δουλειά σου. Όσο πιο αγχωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο μας καταβάλλει ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, οπότε εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις. 

Πώς θα ενσωματώσουμε την ευεξία στην καθημερινή εργασιακή πρακτική

Με 9,3 εκατομμύρια θέσεις ανοιχτές αυτή τη στιγμή, οι εργοδότες δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στη Μεγάλη Παραίτηση. Στον κόσμο του HR, δεν αναρωτιόμαστε πια γιατί η ευεξία είναι απαραίτητη. Βρισκόμαστε στη φάση που αναρωτιόμαστε πώς είναι απαραίτητη. Και είναι ξεκάθαρο ότι το “πώς” δεν αφορά σε προνόμια, όπως τραπέζια πινγκ-πονγκ και πλούσιους μπουφέδες, αλλά την εφαρμογή πολιτικών για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία. 

Αντί να κυνηγάμε το αντίδοτο στο burnout, χρειάζεται να εντάξουμε την ευεξία και τις πρακτικές αναζωογόνησης στη δουλειά και στη ζωή μας. Οι εβδομάδες ευεξίας και οι μέρες ψυχικής υγείας, όσο ευπρόσδεκτες κι αν είναι, δεν είναι αρκετές. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τις συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις ευεξίας. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ξεκούραση ως ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά και την εξάντλησή μας. Όπως η επιστήμη ξεκαθαρίζει, η ξεκούραση μας επιτρέπει να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας, να είμαστε αποδοτικοί και δημιουργικοί. Είναι το θεμέλιο κάθε στρατηγικής τόσο για την ατομική, όσο και την επιχειρηματική επιτυχία. 

Το επόμενο βήμα είναι να ενσωματώσουμε την ευεξία στην ίδια την καθημερινή εργασιακή εμπειρία, με ευκαιρίες να επανερχόμαστε σε πραγματικό χρόνο από το στρες στη ροή της δουλειάς. Αυτός είναι ο πυρήνας του Work.com, της νέας μας συνεργασίας με το Salesforce. Αφορά στη ριζική αλλαγή του πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ευεξίας, Μικροβήματα και εργαλεία, όπως το Reset, μια από τις πιο δημοφιλείς δυνατότητες του Thrive App, που μας επιτρέπει να μειώσουμε το στρες μας μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Ενσωματώνοντάς τα στην καθημερινή ροή της εργασίας, δίνουμε στους ανθρώπους τα κατάλληλα εργαλεία, ακριβώς όταν τα χρειάζονται. Αυτό επιτρέπει στους εργαζομένους να ενισχύσουν την καθημερινή τους ευεξία και να είναι ο πιο αποδοτικός και παραγωγικός εαυτός τους. 

Οι εταιρείες κατανοούν όλο και περισσότερο τη σημασία της αναζωογόνησης. Για παράδειγμα, ο Sundar Pichai, CEO της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να προσφέρει επιπλέον μέρες “reset” για να βοηθήσει τους εργαζομένους να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Είναι εξαιρετικό που οι εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία της ευεξίας και τους κινδύνους του burnout. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι έπασχαν από burnout εδώ και χρόνια, χωρίς να μπορούν να το ξεπεράσουν. Αυτό που άλλαξε είναι ότι έγινε πιο σοβαρό. Σύμφωνα με μια έρευνα από την εταιρεία προσλήψεων Robert Half, 25% των εργαζομένων δεν πήρε άδεια το 2020, 44% είναι πιο εξαντλημένοι από ό,τι ένα χρόνο πριν και 57% αναφέρουν ότι χρειάζονται εκτενείς διακοπές για να αποσυνδεθούν εξ ολοκλήρου από τη δουλειά. 

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την επιτυχία και μαζί με αυτήν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία μιας ζωής που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν την ευεξία και την ανθεκτικότητά τους. Ξυπνούν από τη συλλογική ψευδαίσθηση ότι το burnout είναι το τίμημα της επιτυχίας. Οι εταιρείες που θα το συνειδητοποιήσουν αυτό είναι εκείνες που δεν θα πληγούν τόσο από το κύμα των παραιτήσεων που έρχεται.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ