ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Δίπλα στα παιδιά που έμειναν χωρίς γονιό εξαιτίας του Covid-19

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι δίπλα στα εκατοντάδες παιδιά, που ξαφνικά έμειναν μόνα, χάνοντας τον ένα ή και τους δύο γονείς από τον Covid-19, μία τραγική συνέπεια που δεν έχουμε όλοι αναλογιστεί.

Μία τραγική συνέπεια της πανδημίας, που λίγοι έχουν αναλογιστεί, είναι τα εκατοντάδες παιδιά που τόσο βίαια έχασαν τον ένα ή και τους δύο γονείς τους από τον Covid-19.   Εκατοντάδες παιδιά βυθίστηκαν στο πένθος, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία όπως η αδυναμία επισκέψεων των αγαπημένων μας στο νοσοκομείο.   Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπισή της (χρήση μάσκας, υποχρεωτικός περιορισμός στο σπίτι, τηλεργασία) πολλά άτομα εμφάνισαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύγχυση αλλά και ξεσπάσματα θυμού και φόβου. Την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση επιβάρυναν και επιβαρύνουν η διάρκεια της απομόνωσης, ο φόβος μόλυνσης, η αγανάκτηση, η ανία, η ελλιπής πληροφόρηση, οι οικονομικές απώλειες, αλλά  και ο φόβος του στιγματισμού.   Επίσης, πολλά παιδιά βίωσαν και τη διατάραξη της καθημερινότητάς τους αλλά, και την απώλεια γονέων και αγαπημένων τους προσώπων. Μέσα σε όλη αυτή τη συνθηκη παρατηρήθηκε μια ανησυχία για την αύξηση αναφορών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης παιδιών. Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου οδήγησε και σε αύξηση κρουσμάτων διαδικτυακής βίας και εκφοβισμού.   Δίπλα στα χιλιάδες αυτά παιδιά και οικογένειες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια και σύνεση. Χάρη στην υποστήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, αγωνίζεται καθημερινά, να σταθεί δίπλα σε όλους όσοι χρειάζονται άμεσα και με αξιοπρέπεια λύσεις στα προβλήματά τους.   Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, που οφείλουμε να «δούμε» και να στηρίξουμε. Έτσι, λοπόν, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση τα αντανακλαστικά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν άμεσα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες τους, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης.   Οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και καλεί όλους τους πολίτες να αξιοποιήσουν είναι:
 
Καλείτε δωρεάν τη Γραμμή SOS 1056, όλο το 24ωρο, καθημερινά, για:
 
● Συμβουλευτική και Κοινωνική υποστήριξη
● Αναφορές ανώνυμες ή επώνυμες για κακοποίηση παιδιών
● Ανάγκη για αίμα και αιμοπετάλια
● Παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες
● Τηλεφωνική σύνδεση με γιατρούς για προβλήματα υγείας παιδιών
● Ατομική συμβουλευτική μέσω skype από Ψυχολόγους
● Chat Application, με το οποίο μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς της Γραμμής, με την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΤΕ.
● Επιτόπια παρέμβαση για παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και τη μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές   Διασύνδεση της Γραμμής SOS 1056 με την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορωνoιό 10306
 
● Διασύνδεση της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 με την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορωνoιό 10306, που δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει όλες τις κλήσεις που αφορούν σε παιδιά και τις οικογένειές τους.   Κάλυψη έκτακτων μετακινήσεων με οχήματα άμεσης επέμβασης του Οργανισμού   ● Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα και απαιτείται η άμεση μετακίνησή σας, καλέστε μας στη Γραμμή SOS 1056.
● Επιτόπια Ψυχολογική Υποστήριξη με τη χρήση Κινητών Μονάδων Άμεσης Ψυχολογικής Υποστήριξης
 
Με ένα τηλέφωνο, δωρεάν και ανώνυμα, όλο το 24ωρο, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
 
● Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων από 0 έως 18 ετών
● Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων από 18 έως 60 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου
● Ενεργοποίηση ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
● Ενεργοποίηση Amber Alert Hellas για περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων
● Ενεργοποίηση Missing Alert Hellas για περιστατικά εξαφάνισης ενηλίκων
 
Με ένα τηλέφωνο, δωρεάν και ανώνυμα, όλο το 24ωρο, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για την υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων 116111
 
● Ατομική συμβουλευτική μέσω skype από Ψυχολόγους
● Παροχή υποστήριξης σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. για οποιοδήποτε θέμα αφορά σε παιδί
● Chat Application, με το οποίο μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς της Γραμμής, με την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΤΕ.
 
Υποστήριξη παιδιών με προβλήματα Υγείας
 
● Διακομιδές πανελλαδικά, νεογνών και παιδιών με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας του Οργανισμού μας (Ασθενοφόρα) στη διάθεση του ΕΚΑΒ
● Κάλυψη ιατρικών αναγκών παιδιών
● Ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια σε παιδιά
● Τηλεφωνική σύνδεση με γιατρούς
● Παιδιατρική κατ΄οίκον νοσηλεία για παιδιά με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που παραμένουν στο σπίτι τους.   Οι διασώστες,  γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και του Οργανισμού, οι – κατά κυριολεξία – άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», σε συνθήκες ακραίας πίεσης, δηλώνουν καθημερινά παρόντες σε όλη την Ελλάδα υπηρετώντας το λειτούργημά τους με προσήλωση, υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και κυρίως υψηλά αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ένας τεράστιος αγώνας για την προστασία όλων μας, που αξίζει ιδιαίτερης αναγνώρισης και υποστήριξης.
 
Υποστήριξη παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης   ● Ενίσχυση με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τα 15 Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κέρκυρα, Κόρινθος, Λάρισα, Λέσβος, Πάτρα, Πύργος, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά)
● Κατ΄οίκον παραδόσεις ειδών σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα και αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης π.χ. παιδιά με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας
 
Ενημέρωση/Επικοινωνία
 
● Ενημερωτικά άρθρα από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) αναρτώνται στο www.hamogelo.gr και στα social media του Οργανισμού.
● Στα social media του Οργανισμού δεχόμαστε τις απορίες, τους προβληματισμούς γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών, παιδιών κ.λ.π. Απαντήσεις δίνονται από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού.
● Ειδικές διαδικτυακές εκπομπές «Ρώτα το Χαμόγελο» με θεματικές, που αφορούν στη διαχείριση όλων των θεμάτων που απασχολούν ενήλικες και παιδιά σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στις εκπομπές συμμετέχουν και απαντούν στις ερωτήσεις των θεατών γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
 
Εκπαίδευση Smile Academy
 
● Εκπαιδευτική δράση Smile Academy μέσω της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας You Learn, για την υλοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως ενισχυτικής διδασκαλίας με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών. Τη δράση ευγενικά υποστηρίζει η CISCO.   Δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας πανελλαδικά
● Δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας πανελλαδικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς όπως η Γ.Γ. Αθλητισμού. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διέθεσε τον Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» καθώς και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη Γ.Γ. Αθλητισμού ξεκινήσαμε δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας πανελλαδικά.
 
Υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής Βίας
 
● Υποστηρικτές υπηρεσίες φροντίδας σε γυναίκες και τα παιδιά τους, θύματα ενδοοικογενειακής Βίας, σε συνεργασία και με τη Γ.Γ. Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.   Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr      

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ