ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου 2021 έως 9 Ιανουαρίου 2022

Φωτογραφικό υλικό

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζουν την έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής» με έργα από τη σημαντική συλλογή του Ιδρύματος που εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση, η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), ανοίγει στο κοινό την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Η συλλογή φιλελληνικής τέχνης του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής υψηλής ποιότητας που έχουν φιλοτεχνηθεί από κορυφαίους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού φιλελληνικού εικαστικού κινήματος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγράφων από την Ιταλία όπως οι Ludovico Lipparini, Filippo Agricola, Francesco Podesti και Cesare Dell Acqua, από τη Γερμανία όπως οι Peter H.L. von Hess, Johann G.C. Perlberg και Carl A.J. Rottmann, από τη Γαλλία, όπως οι Alexandre-Marie Colin, Antoine-Alphonse Montfort και Pierre Bonirote, από την Αγγλία όπως οι Denis Dighton, Charles Eastlake, Edward Lear, Hugh W. Williams και George P. Reinagle, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι μετασχημάτισαν τα ευρωπαϊκά φιλελληνικά πρότυπα.

Αυτή η καλλιτεχνική σύμπραξη μέσα σε μία έκθεση είναι σημαντική τόσο για τους φιλότεχνους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ποικιλία αισθητικών διατυπώσεων, όσο και για τους ειδικούς μελετητές, οι οποίοι έχουν τη σπάνια δυνατότητα να διερευνήσουν συγκριτικά την προσέγγιση του φιλελληνικού ρεπερτορίου από δημιουργούς διαφορετικών χωρών.

Το σύνολο των έργων αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια εικαστική εξιστόρηση μεγάλων στιγμών της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου. Παράλληλα, και χάρη σε μια θεαματική σειρά τοπιογραφιών, αναπλάθεται το ελληνικό τοπίο του 19ου αιώνα. Μέσα από συναρπαστικές εικόνες ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, η έκθεση παροτρύνει τους επισκέπτες να αναστοχαστούν στοιχεία της νεότερης ιστορίας που διέπλασαν την ελληνική εθνική ταυτότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός τέχνης
Σχεδιασμός έκθεσης: Ανδρέας Γεωργιάδης και Βιβή Γερολυμάτου, από τη «Μικρή Άρκτο»

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ