Το Χαμόγελο του Παιδιού: 4η ετήσια Συνάντηση της Διακρατικής Ομάδας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φιλοξένησε την 4η ετήσια συνάντηση της Διακρατικής Ομάδας «Community of Practice & Knowledge» στην Ελλάδα στις 22 με 26 Μαΐου. Σημαντικοί φορείς στον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού που δραστηριοποιούνται στην προστασία και ενδυνάμωση της οικογένειας από την Γαλλία, το Μαρόκο, τον Καναδά, την Ιταλία, την Γερμανία, τις Φιλιππίνες, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, το Κονγκό και την Ελλάδα συμμετέχουν στη διακρατική αυτή ομάδα. 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος της διακρατικής κοινότητας από την ίδρυσή της το 2014 και έχει συμμετάσχει στις 3 προηγούμενες συναντήσεις στην Γαλλία, στο Μαρόκο και στην Ιρλανδία. Στόχος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση της εξέλιξης του θεσμού της οικογένειας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Η διακρατική ομάδα συντονίζεται από τον γαλλικό φορέα «Apprentis d’Auteuil» με τον οποίο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία σε ζητήματα παιδικής προστασίας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού και ο φορέας του «Apprentis d’Auteuil» θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) σε τομείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση των επαγγελματιών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα παιδικής προστασίας, τη διοργάνωση διμερών επισκέψεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο να ανταλλάξουν καλές πρακτικές. 

Η Πρόεδρος του «Apprentis d’Auteuil», κα. Pascale Lemaire-Toquec, δήλωσε χαρακτηριστικά για την διοργάνωση της 4ης διακρατικής συνάντησης και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς: 

”Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη θερμή υποδοχή στην Ελλάδα και την επίσκεψη στις δράσεις του Οργανισμού. Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από τον ανθρώπινο χαρακτήρα, τον επαγγελματισμό και το ομαδικό πνεύμα των ανθρώπων που εργάζονται στον Οργανισμό. Η κοινότητα «Community of Practice and Knowledge», της οποίας είμαστε μέλη, έκανε σπουδαία δουλειά στο πλαίσιο της επίσκεψης και ήταν πολύ ευχάριστο να διαπιστώσουμε την πρόοδο της ομάδας από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια στο Παρίσι. Ο φορέας του «Apprentis d’Auteuil» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν να κάνουν πολλά περισσότερα από κοινού και θα ενισχύσουμε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία συνεχίζοντας να την αναπτύσσουμε στο μέλλον.”

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η ομάδα επισκέφθηκε πολιτιστικούς χώρους που αναδεικνύουν την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας και απήλαυσαν την ελληνική φιλοξενία. Η ομάδα ενημερώθηκε εκτενώς για τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μεταξύ άλλων ένα από τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά στην Αθήνα. 

Ειδικότερα, η διεπιστημονική ομάδα του ελληνικού Οργανισμού παρουσίασε τις αρχές και το επιστημονικό μοντέλο των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας με έμφαση την ολιστική υποστήριξη των οικογενειών που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο επίκεντρο της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών τέθηκαν οι επαγγελματικές πρακτικές, οι οποίες ενδυναμώνουν τις οικογένειες, πρακτικές που διευκολύνουν την επικοινωνία με οικογένειες οι οποίες βιώνουν αντιξοότητες όπως και τα ζητήματα υποστήριξης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών. 

Τα μέλη της διακρατικής ομάδας εστίασαν μεταξύ άλλων στο όραμα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το επιστημονικό μοντέλο και τη μεθοδολογία του που διαφαίνεται σε όλες του τις δράσεις, όπως και στην έννοια της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία και κουλτούρα.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ