GLOBAL SUSTAIN: ESG |UNPLUGGED – FOOD WASTE MANAGEMENT

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Global Sustain για τα Μέλη του Δικτύου της, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, το 1ο ESG I Unplugged – μία σειρά από μηνιαίες θεματικές πάνω σε κρίσιμα θέματα Βιωσιμότητας. Η “κλειστού τύπου” εκδήλωση που είχε ως θέμα “Food Waste Management: Challenges & Opportunities” έλαβε χώρα στον Εκθεσιακό χώρο «Print Café» της εταιρείας Pressious Arvanitidis.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη μορφή roundtable και το πάνελ συνέθεσαν εξέχοντες Ομιλητές, προερχόμενοι από όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας του τρόφιμου και πιο συγκεκριμένα οι:

  • Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Εταιρικής Υπευθυνότητας στην ΑΒ Βασιλόπουλος
  • Σοφία Κουτσιάνη, Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία
  • Δημήτρης Παπαστεργίου, εν ενεργεία Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
  • Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής της ΜΚΟ «Μπορούμε»
  • Θεανώ Μπάκα, Διευθύντρια Υπηρεσιών Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης και Υπεύθυνη του Τμήματος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισμού της TÜV Austria Hellas
  • Ασσαριωτάκη Ράνια, Ανώτερη Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης Αμερικανικού Κολλεγίου

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δρ. Αθανάσιος Κρυστάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Επιχειρηματικότητας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών Deree.

Άνω των 25 στελεχών τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, εμφορούμενοι από θετική ενέργεια, καταδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα και την εμπιστοσύνη τους στο φλέγον θέμα της Σπατάλης Τροφίμων. Ως απαύγασμα της συζήτησης, τα κυριότερα σημεία που κατέληξαν οι συμμετέχοντες ήταν: εξορθολογισμός της κατανάλωσης, κίνητρα στις επιχειρήσεις, εκπαίδευση των καταναλωτών, ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κυκλική οικονομία, προσφορά στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ομιλίες:

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον κύριο Κρυστάλλη, παρουσιάσθηκε το φλέγον θέμα της Διαχείρισης Σπατάλης Τροφίμων και τέθηκε το πλαίσιο της δομής της συζήτησης υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.


Η κα. Μαχαίρα, έκανε μία αναφορά στο όραμα και την πολυετή συνεισφορά του Ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην μακροχρόνια σχέση και έμπρακτη στήριξη του Οργανισμού «Μπορούμε». Ο Όμιλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μέσα από τη διάδραση με άλλα μέρη μαθαίνει και διδάσκει παράλληλα. Όπως επεσήμανε: “Χρειάζεται ομαδικότητα και συλλογικότητα, καθώς η όποια ατομική προσπάθεια στερείται “know-how” και όγκου των μέσων”.

Η κα. Κουτσιάνη παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία μεταξύ των οποίων η Διαχείριση παραγωγής, η εκπαίδευση των εργαζομένων και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η εταιρεία είναι μέλος της συμμαχίας “No Food Waste” από το 2021, ενώνοντας τις δυνάμεις της στο να συμβάλλει σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και διευκολύνοντας την προσφορά τροφίμων προς κοινωφελή ιδρύματα. Στόχος της εταιρείας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας εκ των έσω και άρα των εργαζομένων της και των οικογενειών τους πάνω στο θέμα της μείωσης της σπάταλης και της δωρεάς των τροφίμων. Όπως κατέληξε: “Με επιμονή και υπομονή θα επέλθει αλλαγή στάσης στο θέμα”.

Ο κος. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος ως επιτακτική ανάγκη έως το 2030, κάνοντας παράλληλα μνεία σε περιοριστικούς παράγοντες, όπως η κουλτούρα του μέσου καταναλωτή. Παράλληλα έγινε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» – μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας έρευνας και καινοτομίας στην οποία θα συμμετάσχουν 100 “έξυπνες” πόλεις για δράσεις σε καθαρή κινητικότητα, ενεργειακή απόδοση και πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, 6 εκ των οποίων θα είναι ελληνικές. Σε ένα από τα συμπεράσματά του: “Είναι ευθύνη μας να στείλουμε μήνυμα στους πολίτες, καθώς οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν για χρόνια δεν οδήγησαν κάπου. Μέσω της εκπαίδευσης και καθημερινής δράσης σε συνεργασία με Οργανισμούς, επιχειρήσεις, Φορείς, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος σκέψης – που είναι και το δύσκολο κομμάτι”.

Ο κος. Θεοδωρίδης τόνισε με ζωηρά και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της πολυετούς εμπειρίας του, την ολιστική προσέγγιση του κινήματος «Μπορούμε» σε όλα τα σημεία που παρατηρείται σπατάλη τροφίμων και της θέσης της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη στήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος. Κατά την άποψή του η μείωση της σπατάλης σε αρχικά στάδια αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως είπε: “Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά χρειάζεται πολλή δουλεία”.

Η κα. Μπάκα έκανε αναφορά στο κανονιστικό κομμάτι και στους τρόπους με τους οποίους η TÜV Austria παραμένει πιστή στη δημιουργία πολιτικών, πλαισίων και frameworks που θα λειτουργούν υποστηρικτικά και βελτιωτικά για τις επιχειρήσεις-πελάτες της. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν για ηθική επαγρύπνηση και επίλυση ως επιχειρήσεις και ως καταναλωτές είναι και το μεγάλο στοίχημα. Το πως επιδρά ο καταναλωτής με την επιχείρηση είναι θετικό ανατροφοδοτικό σύστημα, με τις 2 πλευρές να αλληλοεπηρεάζονται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η σωστή διαχείριση της σπατάλης των τροφίμων είναι πολιτισμός. Επίγνωση-Πρόληψη-Διαχείριση είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο”.

Η κα. Ασσαριωτάκη υπογράμμισε την ένταξη της Διαχείρισης Τροφίμων σε ακαδημαϊκό και επιστημονικό κομμάτι, αναδεικνύοντας της δράσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου στην κατεύθυνση αυτή. Αξιοσημείωτα είναι η μερική άγνοια και η δυσκολία των καταναλωτών στην κατανόηση των ετικετών, οι οποίοι αναγνωρίζουν την προσωπική τους ευθύνη, την οποία ωστόσο εμποδίζει η ελλιπής δεσμίδα ενεργειών της τοπικής κοινωνίας. Τον συλλογισμό της υποστήριξε μέσω εντυπωσιακών ευρημάτων ακαδημαϊκής έρευνας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “Το κλειδί είναι η εκπαίδευση στα σχολεία”.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

κα. Πέλη Καραούζα pelly.karaouza@globalsustain.org

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ