UN Global Compact: Ώρα απολογισμού

Ευελπιστούμε ότι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί στη χώρα μας θα ασπαστούν τις 10 αρχές του Global Compact, έτσι ώστε να εμπνευστούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της αειφορίας, τονίζει ο κ. Σπανός

Άρθρο του κ. Μιχάλη Σπανού, Διευθύνοντος Εταίρου της EuroCharity, στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη,

Όσο μια βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων αειφορίας κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο, επιχειρήσεις όλων των κλάδων κλιμακώνουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στις στρατηγικές και πολιτικές διαχείρισης. Παρόλα αυτά, πολλά απομένουν να γίνουν για να καταστεί πραγματικά λειτουργική η εταιρική βιωσιμότητα και να μεταφράσει τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες δράσεις.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας εφαρμογής του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact 2011 Implementation Survey), της πιο ολοκληρωμένης παγκόσμιας έρευνας για επιχειρησιακές πολιτικές και δράσεις που προάγουν την αειφορία. Συμπληρώθηκε ανώνυμα από περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των υπεύθυνων επιχειρησιακών πρακτικών. 

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είναι τα εξής:
  • Το 2011 ήταν μια χρονιά πρωτοφανούς ανάπτυξης για το Global Compact, με 1.861 επιχειρήσεις να εισέρχονται στην πρωτοβουλία – μια αύξηση της τάξης του 54% σε σχέση με το 2010.
  • Σχεδόν οι μισές (49%) από όλες τις επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις της αειφορίας τους αναπτύσσονται ή αξιολογούνται σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.
  • Η εταιρική πληροφόρηση σχετικά με θέματα αειφορίας αυξάνεται. Οι συμμετέχοντες του UN Global Compact υπέβαλαν συνολικά 4.150 εκθέσεις το 2011, συμβάλλοντας σε αυτό που αποτελεί σήμερα την εκτενέστερη συλλογή παγκοσμίως από εταιρικές εκθέσεις αειφορίας, με σύνολο περίπου 14.000 εκθέσεις.
  • Ανάμεσα στις 4 θεματικές περιοχές που καλύπτονται από τις αρχές του Global Compact, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράσεις για το περιβάλλον και τα πρότυπα εργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό. Αν και οι προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν αυξηθεί σταθερά επί δύο συναπτά έτη, οι δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν  να υστερούν.
  • Ενώ οι εκτιμήσεις περιβαλλοντικού κινδύνου γίνονται ένα τυποποιημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαχείρισης της αειφορίας, λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των επιχειρήσεων κατά μέσο όρο αναφέρουν στην έκθεση τους για διενέργεια αξιολογήσεων κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά θέματα ή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
  • Επίσης, αν και το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι εταιρείες τους, λαμβάνουν υπόψη τους την τήρηση των αρχών της αειφορίας από τους προμηθευτές, οι περισσότερες παίρνουν περιορισμένα μέτρα για να υποστηρίξουν και να δώσουν κίνητρα για την τήρηση αυτών.
  • Λίγο πάνω από το ένα τέταρτο (28%) του συνόλου των ερωτηθέντων βαθμολόγησε τις επιδόσεις της βιωσιμότητας της εταιρείας τους ως προηγμένες, με τις περισσότερες από αυτές να είναι μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ σε πάνω από 135 χώρες απαριθμεί (έως 30 Ιουνίου 2012), 6.979 επιχειρήσεις, 3.369 φορείς και 15.909 εκθέσεις απολογισμού (COPs), ενώ έχουν διαγραφεί 3.610 επιχειρήσεις λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης απολογισμού και καταστρατήγησης των αρχών του Global Compact.
Στην Ελλάδα, το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ δημιούργησε τοπικό δίκτυο στις 28 Μαΐου 2008, στο οποίο συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη 70 εταιρείες και οργανισμοί (μεταξύ αυτών και η EuroCharity), σήμερα συμμετέχουν μόλις 74, ενώ έχουν διαγραφεί συνολικά 19 ιδρυτικές εταιρείες και οργανισμοί.

Στο πρόσφατο Yearbook της EuroCharity με τίτλο Leadership for Sustainability, ο κ. Georg Kell, Εκτελεστικός Διευθυντής του UN Global Compact παρουσίασε το Blueprint for Corporate Sustainability Leadership, ένα πλαίσιο που έχει αναπτύξει το UN Global Compact προκειμένου όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους και γεωγραφικής περιοχής να μπορέσουν να ενσωματώσουν αρχές και πρακτικές αειφόρου ηγεσίας στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ευελπιστούμε ότι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί και στη χώρα μας θα ασπαστούν τις δέκα αρχές του Global Compact, έτσι ώστε να εμπνευστούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της αειφορίας.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ