Πραγματοποιήθηκε η M2M συνάντηση στην INTERAMERICAN

Η ανάγκη συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού προβλήματος, ήταν το βασικό συμπέρασμα της ενημερωτικής Members-to-Members εκδήλωσης που διοργάνωσε η Global Sustain για την εταιρεία-μέλος INTERAMERICAN. Η εκδήλωση με τίτλο: «Το νέο τοπίο στις συντάξεις: αναζητώντας τη δυναμική των εξελίξεων μεταξύ κράτους και αγοράς» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο της INTERAMERICAΝ, με επίτιμο ομιλητή τον κ. Πλάτωνα Τήνιο, Οικονομολόγο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην εκδήλωση μίλησαν και στελέχη της INTERAMERICAN, τα οποία αναφέρθηκαν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τις επιλογές σύνταξης από την ιδιωτική ασφάλιση.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοίγματος των ασφαλιστικών ταμείων προς τις εταιρείες, επιλύοντας έτσι ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Εταίρος της Global Sustain, μίλησε για τη σχέση εταιρικής υπευθυνότητας και αειφορίας με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αναφερόμενος στους πυλώνες Κοινωνία και Εργαζόμενοι.

Στη σημασία αναπλήρωσης των κενών του κρατικού τομέα από τον ιδιωτικό αναφέρθηκε ο κ. Πλάτωνας Τήνιος, προκειμένου να επιλυθεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Τήνιο, μετά από δεκαετίες, το 2010 επήλθαν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα συντάξεων ενώ το 2015 οφείλουμε ψύχραιμη επισκόπηση ενώπιον των προκλήσεων του 21ου αιώνα, των δημογραφικών αλλαγών και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Η εισοδηματική προστασία των ηλικιωμένων προκύπτει από την σύμπραξη προσπαθειών της οικογένειας, της αποταμίευσης (επαγγελματικής ή ατομικής) και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική πολιτική είναι κρίσιμη, αφού οριοθετεί τους ρόλους του καθενός προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική ανταπόκριση. Η γήρανση του πληθυσμού απαιτεί την κινητοποίηση όλων των εφεδρειών – ένα είδος Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί συστήματα «πολλαπλών πυλώνων» στις συντάξεις. Αυτά, αναθέτοντας διακριτούς ρόλους στο Κράτος, στο άτομο και στην επαγγελματική αλληλεγγύη, οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας και όχι αλληλοϋπονόμευσης. Στην Ελλάδα, το σύστημα συντάξεων λειτουργούσε ως αφετηρία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων, έχοντας μεγάλο μερίδιο στην χρεοκοπία. Οι αλλαγές από τότε έχουν βελτιώσει την εικόνα βιωσιμότητας μακροχρόνια, όμως χάριν σε ελαστικές μεταβατικές διατάξεις διατήρησαν την προβληματική λειτουργία στη δεκαετία που διανύουμε. Η ενθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης υποσκάπτει τα δημοσιονομικά, οδηγώντας στη βίαιη και αιφνιδιαστική περικοπή συντάξεων, λειτουργώντας διαλυτικά και αναιρώντας την καλλιέργεια ασφάλειας για την τρίτη ηλικία. Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Τήνιος, αυτό που έχουμε είναι μισή μεταρρύθμιση η οποία θα μπορούσε να συμπληρωθεί με παραμετρικές αλλαγές, επιταχύνοντας την αργή προσαρμογή προς την τελική μορφή του συστήματος. Το σύστημα που θα προέκυπτε τότε θα ήταν ένα επιδιορθωμένο σύστημα ασφάλισης της δεκαετίας του 1950, αποτελεσματικότερο από το σημερινό, διατηρώντας όμως ανέπαφο τον δεσπόζοντα ρόλο του Κράτους. Με δεδομένη τη διαφαινόμενη δημοσιονομική κατάσταση είναι αμφίβολο αν ένα τέτοιο σύστημα θα κατάφερνε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων, ιδίως μάλιστα των νέων. Η εναλλακτική πρόταση παραμένει η εγκαθίδρυση ενός συστήματος πολλαπλών πυλώνων. Η επικέντρωση του Κράτους στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων, εκεί όπου είναι απαραίτητο, διευκολύνεται από την απελευθέρωση των τομέων όπου το Κράτος δεν έχει προστιθέμενη αξία, εκεί δηλαδή όπου αναπτύσσεται η επαγγελματική και η ατομική αποταμίευση. Όσο και αν το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι είναι εφικτό, αρκεί να εξασφαλιστεί μια περίοδος δύο ετών για μελέτη, προσαρμογή στις ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά προετοιμασία. Ακόμα, ο κ. Τήνιος τόνισε ότι όποτε η Ελλάδα αποφεύγει τη συζήτηση, καταλήγει να κάνει αυτά που υποτίθεται ότι αποφεύγει, σε χειρότερη μορφή.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Πλωμαρίτης, Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων και Corporate Business της INTERAMERICAN περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει η εταιρεία στην επίλυση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού προβλήματος, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ασφάλισης τριών πυλώνων. Σύμφωνα με αυτό, ο 1ος αποτελείται από το τρίπτυχο Κράτος/Πολιτεία/Κοινωνία, ο 2ος από την επαγγελματική ασφάλιση και ο 3ος από την ιδιωτική ασφάλιση.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ