Ίδρυση οργάνωσης επιχειρηματικής ευθύνης κατά της φτώχειας

Στην ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που θα εκφράζει την Ελληνική Επιχειρηματική Ευθύνη Κατά της Φτώχειας προχωρά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος, η ΜΚΟ επιδιώκει να εκφράσει και να συντονίσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων. «Δεν επιδιώκουμε να συλλέξουμε κάτι από το υστέρημα των πολιτών. Στόχος μας είναι η αναδιανομή του πλεονάσματος κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΑ έχει διαμορφώσει το βασικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης, το οποίο θα γνωστοποιηθεί προσεχώς.


Ο στόχος του επιμελητηρίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος, ξεπερνά τη φιλανθρωπία. Δεν επιδιώκεται να δημιουργηθεί “ταμείο” αρωγής απόρων. «Θέλουμε να αποδείξουμε με πράξεις ότι οι συμπολίτες μας με δυσκολίες δεν είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν σε κατάσταση Φτώχειας, ότι όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις είναι δυνατή η αλλαγή των συνθηκών της ζωής τους» και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται άμεσα να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και η συνεργασία των θεσμικών, κοινωνικών, πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων.


Σε σχετική εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα για τη φτώχεια που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research σε συνεργασία με το London School of Economics για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΒΕ Αθήνας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 59,6% των Ελλήνων ζει με το φόβο της φτώχειας, οι 7 στους 10 Έλληνες (71,8%) δηλώνει ότι στη διάρκεια της ζωής του καθένας μπορεί να περάσει σε κατάσταση φτώχειας.


Το 68,4% εκτιμά ότι στο μέλλον η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα αυξηθεί ενώ το 49,6% θεωρεί ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση φτώχειας περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση μετά από κάποιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην εργασία ή την υγεία.


Σε ό,τι αφορά στα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας οι πολίτες που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν αποτελεσματική την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ευκαιριών για εργασία σε ποσοστό 69,6%.


Το κράτος για το 92,4% όσων απάντησαν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχεια και οι δήμοι και οι νομαρχίες για το 65,1% του δείγματος.


Τέλος ο ρόλος των επιχειρήσεων (36,2%) μπορεί να είναι καθοριστικός αναλαμβάνοντας δράσεις κατά της φτώχειας στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ και τα συνδικάτα μπορούν να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες για την βελτίωση της κατάστασης των πλέον αδύναμων εργαζόμενων και να ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής κατά της φτώχειας.


Πηγή: Η Ναυτεμπορική.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ