Με +9% έτρεξαν οι πωλήσεις του 2015 για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Το θετικό αποτύπωμα του «δύσκολου» 2015, που μεταφράζεται σε ενίσχυση τζίρου περί το 9%, αγγίζοντας πλέον τα 2 δισ. ευρώ, δίνει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή στρατηγική της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παίρνει «θέση» για την επόμενη μέρα του κλάδου. Εχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση του δικτύου, η εταιρεία εξακολουθεί να διερευνά την αγορά για ενδεχόμενες ευκαιρίες εξαγοράς.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι ήδη στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, κυρίως μετά και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχθηκε η εγχώρια αγορά την περσινή χρονιά, μιλώντας στη «Ν» ο Λεωνίδας Βρεττάκος, Chief Operating Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος, αναφέρει ότι «το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει επιφέρει ανακατατάξεις στην αγορά και στον κλάδο του εγχώριου λιανεμπορίου ειδικότερα. Η έλλειψη ρευστότητας, η εφαρμογή των capital controls και η έντονη ώθηση από τις τράπεζες φαίνεται ότι ευνοούν την τάση για νέες μορφές συνεργασιών και εξαγορών, με τις συμφωνίες να διαδέχονται η μία την άλλη».

«Είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές εξαγορές που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη της εταιρείας», τονίζει μιλώντας στη «Ν» ο Λεωνίδας Βρεττάκος, Chief Operating Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος αναφέρει ότι η εταιρεία παραμένει ανοιχτή σε συζητήσεις, αποσκοπώντας την εξεύρεση ελκυστικών προτάσεων εξαγοράς δραστηριοτήτων με προοπτική ανάπτυξης και πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη φιλοσοφία του μητρικού ομίλου.

«Είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές εξαγορές που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη της εταιρείας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόκτηση της “Key Food” στη Χίο τον Μάρτιο του 2015 (4 καταστήματα και 1 κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας) και της “Φρερ” στη Σύρο τον Δεκέμβριο 2014 (2 καταστήματα)» επισημαίνει ο επικεφαλής της ισχυρής αλυσίδας, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς, στην ΑΒ Βασιλόπουλος, εγγυόμαστε ότι θα παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές, παρέχοντας πάντα άριστες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, «το σίγουρο είναι ότι 2016 θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ΑΒ Βασιλόπουλος» και προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος επισημαίνει ότι ήδη στους σχεδιασμούς ανάπτυξης της αλυσίδας προβλέπονται επενδύσεις περί τα 100-115 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του δικτύου, ενώ δρομολογείται η δημιουργία 1.800 νέων θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, ο βελγικός μητρικός όμιλος Delhaize -η συγχώνευσή του με την ολλανδική Ahold αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2016- «στηρίζει» τους σχεδιασμούς της ελληνικής θυγατρικής του, η οποία και την περσινή ιδιαίτερα δυσμενή χρονιά εμφάνισε άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, συντελώντας στη σημαντική βελτίωση των μεγεθών του region της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ανήκει.

«Για εμάς στην ΑΒ Βασιλόπουλος, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, τα αποτελέσματα του 2015 ήταν άκρως ικανοποιητικά και κερδοφόρα. Οι πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι κοντά στο +9% και ο καθαρός τζίρος έφτασε κοντά στα 2 δισ. Το 2015 καταφέραμε να υλοποιήσουμε με συνέπεια το επενδυτικό μας πλάνο, εγκαινιάζοντας 36 νέα καταστήματα (25 ΑΒ και 11 franchise), με επενδύσεις που κινήθηκαν στα 80 με 90 εκατ. ευρώ και ένα δίκτυο που αριθμεί 344 σημεία πώλησης. Σήμερα, στην ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας» αναφέρει ο κ. Βρεττάκος.

Για τη φετινή χρονιά πέρα από τα πλάνα ανάπτυξης δικτύου, η αλυσίδα αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική των προωθητικών ενεργειών, οι οποίες κυμαίνονται πλέον στο 20% του τζίρου της, ενώ σχεδιασμούς διεύρυνσης αναμένονται και σε επίπεδο της γκάμας των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, δεδομένου ότι τα σήματα της ΑΒ διατηρούν θετική τάση, εμφανίζοντας μάλιστα οριακή αύξηση σε όγκους.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τον όμιλο Delhaize, καθώς τα έσοδά του ανήλθαν σε 24,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,6%.

Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπου ανήκει και η Ελλάδα) οι πωλήσεις ανήλθαν το 2015 σε 3,37 δισ. ευρώ.

Πηγή: “Naftemporiki.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ