Καινοτομία και Κοινωνική Οικονομία: εκδήλωση στο Social Dynamo από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Καινοτομία και Κοινωνική Οικονομία: εκδήλωση στο Social Dynamo σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές στο Social Dynamo εκδήλωση με αντικείμενο καινοτόμες μεθόδους εξεύρεσης πόρων για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τριάντα δυο εκπρόσωποι ελληνικών φορέων είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις Βρετανών ειδικών να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να μάθουν περισσότερα για τις νέες τάσεις στην εξεύρεση πόρων. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καινοτομίας (13 – 16 Ιουνίου 2017), που συνδιοργανώνουν η Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στην Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και υποστηρίζεται από τη Vodafone, το Ίδρυμα Vodafone και την AstraZeneca.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Αμαλία Ζέππου, Αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών, εκ μέρους του Δ. Αθηναίων, και ο κος Αντώνης Βορλόου, Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ελληνικοί οργανισμοί Open Lab, Σχεδία και Δεσμός μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τη δική τους εμπειρία στην αναζήτηση πόρων. Ο Βρετανός Geof Cox, Social enterprise developer & Director, Social Enterprise Europe, κατά την εισήγησή του, ανέδειξε τη δυναμική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, αναφέροντας πως μια στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις στην Ευρώπη σήμερα είναι κοινωνική επιχείρηση, και ενθάρρυνε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα δυναμική, καθώς και τις νέες τεχνολογίες, για την εξασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας. 

Η Βρετανίδα Marisol Grandon, Founder & CEO, Unfold Stories, μίλησε με πάθος για τη νέα γενιά των κοινωνικών επιχειρηματιών που αξιοποιούν την τεχνολογία για να πετύχουν το κοινό καλό  – μια τάση που, κατά την εκτίμησή της, θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών θα προστεθούν ακόμα 4 δις ανθρώπων. «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Αθήνα για να σας μιλήσω για τη βρετανική εμπειρία στην καινοτόμο επικοινωνία, την εικονική πραγματικότητα και το storytelling στην ψηφιακή εποχή. Οι ΜΚΟ έχουν επιτακτική ανάγκη να αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων που στηρίζουν – και είναι ακριβώς αυτές οι ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή», δηλώνει η Marisol Grandon.  


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διαδικασία του FUNDATHON, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες σχεδίασαν σε ομάδες ολοκληρωμένες προτάσεις χρηματοδότησης με βάση την εμπειρία που αποκόμισαν από την εκδήλωση και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή. Νικητές αναδείχθηκαν η Σοφία Καραγκούνη και η Αλεξία Μπούμπουλη από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», ο Fred Featham από τον φορέα «Asimenia Featham Schools of English» και η Μάγια Ανδρέου από τον Άνεμο Ανανέωσης  για την πρότασή τους για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού με την ονομασία «Whale of a time».  

Όλοι οι νικητές έλαβαν ως δώρο tablets από την Vodafone. 

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση στο Social Dynamo, η Α.Ε. Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, δήλωσε: «Μια στις πέντε επιχειρήσεις στη Βρετανία ασχολείται με κάποιας μορφής κοινωνικό έργο. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στη βρετανική οικονομία περίπου 55 δις στερλίνες ετησίως.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους τέσσερις προσφέρει τακτικά εθελοντική εργασία, μια στις τέσσερις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνητρο, μια στις τέσσερις ανήκουν σε κάποιο συνεταιρισμό.  Η Εβδομάδα Καινοτομίας που διοργανώνουμε σκοπό έχει να καταδείξει πώς η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων καινοτόμων διασφαλίζουν ότι το ταλέντο τους, η έμπνευση και η αφοσίωσή τους θα αναπτυχθούν και θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.  Κι αυτό ισχύει και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας». 


H Δρ Jennifer Clarke, Συντονίστρια του Προγράμματος Ενδυνάμωσης ΜΚΟ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει: «Η βιωσιμότητα των κοινωνικών πρωτοβουλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία και την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής. Η προσέγγιση αυτή αποτυπώνει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο Social Dynamo, όπου χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο εταίρων και υποστηρικτών το οποίο διευρύνεται συνεχώς, με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών». 

###

Λίγα λόγια για το Social Dynamo:

To Social Dynamo (Κοινωνικό Δυναμό) αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων. 

Περισσότερα: www.socialdynamo.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ