Το καλοκαίρι θα φέρει πωλήσεις;

Τις ελπίδες τους στο καλοκαίρι και την τουριστική ανάπτυξη εναποθέτουν τα στελέχη των αλυσίδων για την ανατροπή της έντονα αρνητικής πορείας που κατέγραψαν οι κλαδικές πωλήσεις από την έναρξη του έτους. Το πρώτο τετράμηνο, πράγματι, έκλεισε με πτώση εσόδων 7,8%. Όμως, οι πωλήσεις τον Μάιο κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,6%, ενώ ανοδικά φαίνεται ότι κινήθηκαν και τον Ιούνιο, οπότε οι αναλυτές άρχισαν να αναθεωρούν μερικώς τις αρχικές τους προβλέψεις για πτώση του τζίρου φέτος από -3,5% σε -2,3% (IRI).

Πάντως, οι διοικήσεις των αλυσίδων εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξες, καθώς εκτιμούν ότι τελευταίο τετράμηνο του έτους μόνο θετικά δεν θα κυλήσει για την κλαδική αγορά, αφού φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας θα ψαλιδίσουν για τα καλά τις δαπάνες των νοικοκυριών. «Όταν το πρώτο εξάμηνο του έτους ο κλάδος κινήθηκε πτωτικά μολονότι η περίοδος δεν ήταν φορολογικά φορτωμένη, τι να περιμένει κάνεις από το δεύτερο εξάμηνο, για το οποίο το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι φόροι θα αφαιρέσουν χρήματα από την αγορά;», διερωτάται ανώτατος παράγοντας μεγάλης αλυσίδας λιανικής.

Αν οι αλυσίδες προσπαθούν κάπως να αναστρέψουν την καθοδική πορεία των εσόδων τους, αυτό το κάνουν με τις προσφορές. Φέτος, σύμφωνα με την IRI, οι προσφορές είναι αυξημένες κατά 9,6% (Ιανουάριος-Μάιος) και συμμετέχουν στο σύνολο του κλαδικού τζίρου με ποσοστό 22,3% έναντι 20,7% το 2016.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των προωθητικών ενεργειών στις πωλήσεις ανά κατηγορία είχαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με 36,4%, τα είδη οικιακού καθαρισμού με 36,2%, όπως και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας με αντίστοιχο ποσοστό. Η μεγαλύτερη ένταση στις προωθήσεις εντοπίζεται φέτος στα αλκοολούχα ποτά, όπου σημειώθηκε αύξησή τους κατά 21,8%. Στα σνακ η αύξηση αντίστοιχα ήταν 18,5% και στα μη αλκοολούχα ποτά 16,8%. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από το σύνολο των δέκα βασικών κατηγοριών προϊόντων σε μόνο μία, στα μαγειρικά βοηθήματα, υπήρξε μείωση των προωθήσεων.

ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ ΤΑ PROMO ΤΩΝ PL

Όσο για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου οι προωθητικές ενέργειες κρατήθηκαν χαμηλότερα, αφού σε μέσα επίπεδα κάλυψαν το 16,8% των συνολικών πωλήσεών τους. Πάντως, την υψηλότερη συμμετοχή ανά κατηγορία είχαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με 27,1%, τα βοηθήματα μαγειρικής με 26,1% και τα κατεψυγμένα τρόφιμα με 22,4%. Πρέπει να επισημανθεί ότι από το σύνολο των δέκα βασικών κατηγοριών προϊόντων στις έξι καταγράφηκε μείωση των προωθήσεων και μόνο στις τέσσερις άνοδος κι αυτή πολύ περιορισμένης κλίμακας.

ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Στους μεγάλους χαμένους των πωλήσεων κατατάσσονται φέτος τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας με απώλειες εσόδων στο πεντάμηνο 6,1%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με -5,8%, τα καθαριστικά σπιτιού με -5,1% και με -4,5% τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα λοιπά προϊόντα σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων ανά κατηγορία σούπερ μάρκετ, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες (-10,8%) καταγράφηκαν στα καταστήματα έκτασης 1.000-2.500τμ, ενώ περιορισμένη ήταν η πτώση (-3,8%) στα μικρά καταστήματα (0-400τμ). Περισσότερα έσοδα κατά 8,9% έφεραν τα σούπερ μάρκετ έκτασης 400-1.000τμ, όπως και τα υπέρ μάρκετ, με 3,8%, μεταβολή η οποία αποδίδεται ευθέως στην αναβίωση των πρώην υπέρ μάρκετ Carrefour υπό το σήμα της Σκλαβενίτης.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Σχετικά με την αναμενόμενη εκ νέου αύξηση φέτος του τουριστικού ρεύματος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν πολλά άμεσα οφέλη για τον κλάδο, λόγω καταρχάς της άνθισης του all inclusive, που περιορίζει τις δαπάνες των τουριστών εντός των τουριστικών καταλυμάτων, και κατά δεύτερον του γεγονότος ότι οι αλλοδαποί τουρίστες περιορίζουν τις αγορές τους από τα σούπερ μάρκετ σε μια μικρή γκάμα ειδών, όπως το εμφιαλωμένο νερό, οι χυμοί και τα παγωτά, έτσι ώστε το καλάθι που κρατούν είναι μικρό.

ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ, ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ CASH & CARRY
Ωστόσο, κάποια οφέλη αναμένονται για το cash & carry, για το οποίο η χρονιά ξεκίνησε με απώλειες. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε καταγράφουν τη μεταβολή πωλήσεων της οργανωμένης χονδρικής σε αξία από τις αρχές του έτους έως τα τέλη περίπου του Μαΐου. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, βασικές κατηγορίες προϊόντων τραβούν προς τα κάτω τον κλάδο, όπως τα νωπά γαλακτοκομικά (το γάλα και το γιαούρτι) με απώλειες εσόδων -3,8%, τα αλλαντικά με -9,9%, οι ξηροί καρποί με -9,7%, τα προϊόντα τομάτας με -13,4%, τα ελαιόλαδα με -8,6%, τα προϊόντα πρωινού (μέλι, βούτυρο, δημητριακά κ.ά.) με -4,6% και το γάλα εβαπορέ, που έχει κυριολεκτικά καταποντιστεί με -29,3%.

Ανοδικά, αλλά χωρίς να ισοσκελίζουν τις προαναφερόμενες απώλειες, κινούνται τα τυροκομικά με 3,7%, τα κατεψυγμένα με 2,1%, η μαναβική με 9% -κυρίως, όμως, λόγω της ανόδου των τιμών-, τα φρούτα με 2,6%, καθώς και τα φρέσκα προϊόντα αρτοποιίας με 8,3%. Άνοδο σημειώνουν και οι πωλήσεις των καφέδων και των αφεψημάτων με 18,5%, όμως η μεταβολή αυτή αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση του φόρου.

Ας δούμε, όμως, τι δήλωσαν στο σελφ σέρβις ανώτατα στελέχη του κλάδου, σχετικά με το πώς οι εταιρείες τους αντιμετωπίζουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η εταιρεία μειώνει περαιτέρω τα κοστολόγιά της, εφαρμόζει επιθετικό μάρκετινγκ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τιμολογεί κάτω του κόστους και επιμένει στην πελατοκεντρική της πολιτική. Παρά τα προβλήματα της αγοράς προβλέπει φέτος σταθερό ή οριακά αυξημένο τζίρο στη ζώνη των 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της, προγραμματίζοντας συνολικά τη δημιουργία 17 νέων σούπερ μάρκετ και 2 νέων cash & carry. Τα περισσότερα εξ αυτών θα λειτουργήσουν το τελευταίο τετράμηνο του έτους, οπότε θα έχουν μικρή συνεισφορά στην ανάπτυξη των φετινών πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΑΒ Βασιλόπουλος φέτος είναι να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της το 42% του τζίρου του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, τον οποίο, όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα της IRI, απέσπασε ως leader της αγοράς την τελευταία διετία. Οι επενδύσεις της εταιρείας θα φθάσουν φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και μέρος του κόστους για την οργάνωση νέας κεντρικής αποθήκης, με έδρα είτε στο Ασπρόπυργο είτε στη Μάντρα Αττικής.

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ 
Η Σκλαβενίτης φέτος το καλοκαίρι δίνει τη δική της ξεχωριστή μάχη. Επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, καθότι μέσω αυτής βρίσκεται για πρώτη φορά με το δίκτυό της και σε τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Αξιοποιεί, βέβαια, ως πλεονέκτημα τη γνώση του σήματός της στον έναν στους δύο Έλληνες, δηλαδή στον πληθυσμό του Λεκανοπεδίου Αττικής. Όλα, όμως, φαίνεται ότι θα κριθούν από την ανταπόκριση του πληθυσμού της περιφέρειας. Για τους ξένους τουρίστες φυσικά λόγος δεν γίνεται, καθότι τα ελληνικά σήματα δεν τους λένε και πολλά…

METRO 
Η διοίκηση της Metro θεωρεί ότι η θερινή περίοδος, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, θα στηρίξει γενικά τις πωλήσεις, δίνοντας διέξοδο και στο cash & carry που φέτος είναι πτωτικό. Η εταιρεία θα επιδιώξει στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν να ρεφάρει τις όποιες απώλειες εσόδων τους υπόλοιπους μήνες του έτους, εκτιμώντας ότι ο κλάδος χονδρικής θα συνεισφέρει στη σχετική προσπάθεια. Ειδικότερα, αν εξασφαλίσει μια ανάπτυξη της τάξης του 5%, θα αναπληρώσει τον χαμένο της τζίρο.

Για το δίκτυό της στη λιανική θεωρεί ότι το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη περίοδος, καθότι δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό σούπερ μάρκετ σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, ο στόχος της είναι να μην χαθούν πωλήσεις. Όπως επισημαίνεται από τη διοίκησή της, όσο υψηλές κι αν είναι οι επιδόσεις των καταστημάτων λιανικής στις τουριστικές περιοχές, η συμμετοχή τους στο σύνολο των εσόδων της αλυσίδας θα είναι περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αλυσίδα θα επιμείνει με προσφορές και φυλλάδια και στα δύο δίκτυά της. Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος της αλυσίδας σχολιάζει ότι «η αγορά φέτος δίνει την εντύπωση πως κινείται μόνο με πρόσφορες».

LIDL
Για την εταιρεία το μεγάλο στοίχημα του 2017 είναι να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τις απώλειες από τη δραστηριοποίηση της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη. Γνωρίζοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εξασφάλισε περίπου το 24% του τζίρου που διαχύθηκε στην αγορά από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, θέλει να κρατήσει τα μεγέθη της ανοδικά, θεωρώντας, βέβαια, πολύ δύσκολο να επιτύχει την επίδοση του 6,5% που ανακοίνωσε για το 2016 (η χρήση έκλεισε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017). Σημαντική συμβολή στη φετινή της προσπάθεια θα έχει η απόφασή της να ρίξει στην αγορά κεφάλαια περίπου 50 εκατ. ευρώ σε πρόσφορες και εκπτώσεις.

Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ
Αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο της μεγάλης βορειοελλαδικής αλυσίδας για την πορεία της στη διάρκεια της φετινής δύσκολης χρονιάς. Τα στελέχη της εκτιμούν ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την ανοδική τάση πωλήσεων, ξεπερνώντας το όριο των 800 εκατ. στα οποία ανήλθε πέρυσι ο τζίρος της. Εξάλλου, ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους κύλησε θετικά για την αλυσίδα. Στην αύξηση των πωλήσεών της καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος των νέων καταστημάτων της, των οποίων ο συνολικός αριθμός φέτος θα είναι 15. Σχετικά η εταιρεία έχει προϋπολογίσει επενδυτική δαπάνη ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση και η επιθετική πολιτική τιμών, στην οποία επιμένει ιδιαίτερα η αλυσίδα μετά την ενεργοποίηση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος υπό τη Σκλαβενίτης στην περιοχή της, είναι δύο επαρκείς λόγοι για τους οποίους η διοίκηση της Μασούτης πιστεύει ότι και το 2017 μπορεί να φέρει ανάπτυξη στο δίκτυό της.

ΠΕΝΤΕ
Η Πέντε καταγράφει φέτος πτώση πωλήσεων 5% (τετράμηνο). Η διοίκησή της προβλέπει, όμως, ότι οι υψηλές επιδόσεις που αναμένει στη διάρκεια του καλοκαιριού θα ισοφαρίσουν τις απώλειες. Όπως τονίζουν στελέχη της, σε αυτό συντείνουν οι τελευταίες ενδείξεις, δεδομένου ότι ο Μάιος εξελίχθηκε ανοδικά για την αλυσίδα, ενώ ανάλογη ήταν η τάση τον Ιούνιο. Εξάλλου, η αλυσίδα αναμένει και φέτος σημαντικά κέρδη, τα οποία, όμως, θα κυμανθούν κάτω από το επίπεδο του 2016. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία προσδοκά την εξασφάλιση μεγαλύτερου οφέλους από την αποτελεσματικότερη χρήση των νέων μηχανογραφικών συστημάτων της.

BAZAAR
Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι θα εξελιχθεί θετικά για τη Bazaar. Με τα νέα καταστήματα που θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και με την ένταση των προσφορών, η διοίκησή της εκτιμά ότι θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, περιορίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τον ανταγωνισμό και τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Η αλυσίδα είδε στο πεντάμηνο την οργανική της ανάπτυξη να κινείται αρνητικά κατά 2% και τον Ιούνιο να καταγράφει πτώση κατά 3,5%. Η διοίκησή της χαρακτηρίζει τις απώλειες αυτές ως «ελεγχόμενες», καθότι κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα του υπόλοιπου ανταγωνισμού, ενώ έχει δεχθεί ότι η Σκλαβενίτης θα «ταλαιπωρήσει» για καιρό το οργανωμένο λιανεμπόριο, κερδίζοντας τζίρο τόσο από τους μεγάλους όσο και από τους μικρομεσαίους του κλάδου. Όμως, εκτιμά ότι, αν ο ανταγωνισμός επιμείνει στην πολιτική των επιθετικών προσφορών, θα μετριάσει τις επιπτώσεις.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ