Ο Κομφούκιος έλεγε ότι «Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω», υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η τυπική εκπαίδευση σε μία αίθουσα διδασκαλίας δεν είναι η πλέον αποδοτική μέθοδος για να μάθουν οι άνθρωποι. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προσφέρει στις εταιρείες και τους ανθρώπους ένα πολύτιμο σύμμαχο των training προσπαθειών τους, το e-learning, το οποίο μπορεί να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική και αποδοτική, μεταξύ άλλων, διαδικασία που επιτρέπει στους εργαζόμενους και στις εταιρείες και να ακούσουν και να δουν και να πράξουν. Και άρα να μάθουν.
Το e-learning έκανε την εμφάνισή του δειλά δειλά σχεδόν μαζί με την ανάδυση του Διαδικτύου, και εξελίχτηκε παράλληλα με την πρόοδο των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να φτάσει σήμερα να αποτελεί μία κυρίαρχη μέθοδο εκπαίδευσης, την οποία επιλέγει και αξιοποιεί η πλειοψηφία των σύγχρονων επιχειρήσεων. Το εταιρικό e-learning έχει αναπτυχθεί κατά 900% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – γεγονός που από μόνο του αποκαλύπτει τόσο τη δυναμική του όσο και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. Πλέον, η τεχνολογία και η καινοτομία που αναπτύσσεται χάρη σε αυτήν, έχει καταστήσει την ηλεκτρονική μάθηση ως μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εκπαίδευση.
Σήμερα, η εύκολη πρόσβαση σε tablets και έξυπνα κινητά τηλέφωνα ανοίγει νέους δρόμους στον χώρο του e-learning, ενώ ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε συστήματα διαχείρισης της εκπαίδευσης (Learning Management Systems) και σε άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται τόσο από την ψηφιοποίηση όσο και από την ανάγκη για διαρκή μάθηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κλάδος του e-learning είναι έτοιμος να καταστεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε – όπως υποστηρίζουν αρκετές σχετικές μελέτες και ειδικοί αναλυτές του χώρου. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η αγορά του e-learning θα ξεπεράσει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ E-LEARNING
Η εκτεταμένη χρήση των μεθόδων e-learning δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της προτίμησης των εταιρειών. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, οι οποίοι εκτείνονται από την αποτελεσματικότητα του e-learning σε μία σειρά από εταιρικές εκπαιδευτικές ανάγκες και το κόστος μέχρι τις δυνατότητες κλιμάκωσης τέτοιου είδους λύσεων, μεταξύ άλλων.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Σπύρος Γκούμας, Γενικός Διευθυντής, SQLearn: «Ένας από τους βασικούς λόγους που το e-learning είναι μια τόσο δημοφιλής μέθοδος εκπαίδευσης είναι η αποτελεσματικότητά του, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή σε πολλά επίπεδα όταν αυτό εφαρμόζεται σωστά, όπως στη μάθηση, στη βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, και, φυσικά, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας που το εφαρμόζει διότι το e-learning μειώνει το κόστος για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Στην ουσία, το e-learning έρχεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες επιχειρήσεων ή οργανισμών που έχουν κάποιον, όλους ή έναν συνδυασμό των παρακάτω παραγόντων: μεγάλο αριθμό εργαζομένων, διασπορά καταστημάτων, προϊόντα ή υπηρεσίες που εξελίσσονται συνεχώς και συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές του κοινωνικού περιβάλλοντος (π.χ. αναδιαμορφώσεις θεσμικού πλαισίου κ.ά.)».
Από τη μεριά του, ο Διονύσης Κουτσαντώνης, Business Development Manager, RDC Informatics κάνει λόγο για τη δικαίωση της ψηφιακής μάθησης, υπογραμμίζοντας ότι: «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο της ψηφιακής μάθησης μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ψηφιακή μάθηση και οι τεχνολογίες e-learning κερδίζουν τη θέση και την αναγνώριση που τους αξίζει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εύκολη πρόσβαση σε πλούσιο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, η δυνατότητα εκπαίδευσης χωρίς χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς μέσα από έξυπνες συσκευές (smartphones και tablets) καθώς και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των θεμάτων εκπαίδευσης σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του e-learning. Όπως σε κάθε αγορά που ωριμάζει, έτσι και στον χώρο των συστημάτων ψηφιακής εκπαίδευσης (e-learning), η ωριμότητα των απαιτήσεων τόσο από τους Training/HR Managers όσο και από τους εκπαιδευόμενους, σε συνδυασμό με την ωριμότητα των λύσεων των παρόχων συστημάτων e-learning, οδηγούν σε υλοποιήσεις με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και ουσιαστικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάλης Τζωρτζάκης, Εμπορικός Διευθυντής, FlexLearn υπογραμμίζει τη μοναδική δυνατότητα του e-learning για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από οπουδήποτε, επισημαίνοντας ότι: «Πράγματι το e-learning είναι πλέον το μοναδικό κανάλι εκπαίδευσης που δίνει την δυνατότητα σε όλους τους οργανισμούς να εκπαιδεύσουν και να πιστοποιήσουν το προσωπικό, τους πελάτες και τους συνεργάτες, από οποιοδήποτε χώρο και σε οποιοδήποτε χρόνο. Ουσιαστικά είναι ένας κοινός ψηφιακός τόπος από όπου ο εκπαιδευτής ή ο HR Director μπορεί να επικοινωνήσει εκπαιδευτικό ή ενημερωτικό περιεχόμενο άμεσα και οικονομικά, επιλέγοντας κάθε φορά την ομάδα και το περιεχόμενο που επιθυμεί».
ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα των e-learning προγραμμάτων σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν αυτά της παραδοσιακής εκπαίδευσης στην αίθουσα διδασκαλίας. Και καθώς η πρόοδος όσο και η αποδοτικότητα αποτελούν εξαιρετικής σημασίας ζητούμενα, ολοένα και περισσότερο οι Διοικήσεις Ανθρώπινου Δυναμικού και οι εταιρείες στρέφονται στο e-learning προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, χρόνο και ενέργεια. Ενδεικτικά, ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα μειώνει σημαντικά τα κόστη που συνδέονται με το παραδοσιακό training στην αίθουσα διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών, υλικών, του χώρου κ.ά. Παράλληλα, οι e-learning πλατφόρμες επιτρέπουν την εύκολη αναβάθμιση του περιεχομένου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω μείωση των δαπανών.
Η βελτίωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας είναι άλλο ένα όφελος που προσδίδει το e-learning, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Στα παραπάνω οφέλη θα πρέπει να προστεθεί τόσο η δυνατότητα για άμεση ανατροφοδότηση καθώς και η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι με το να είναι περισσότερο διασκεδαστικά και engaging, τα online training προγράμματα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αφομοίωση και διατήρηση των αποκτηθέντων μέσω αυτών γνώσεων.
Στα παραπάνω οφέλη συνηγορεί ο Δ. Κουτσαντώνης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το e-learning αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς υποστηρίζει ότι: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το e-learning είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους Training/HR Managers μιας επιχείρησης το οποίο χρησιμοποιείται για να υλοποιήσει ένα μέρος (ή το σύνολο) της στρατηγικής Εκπαίδευσης σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Οι τεχνολογίες e-learning αποτελούν το εργαλείο μέσα από το οποίο η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική και ελκυστική (engaging), στον χρόνο και τον τόπο που εξυπηρετεί κάθε εργαζόμενο να την υλοποιήσει. Ταυτόχρονα, για την επιχείρηση διασφαλίζεται και μετριέται η διαχρονική ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της, μέσα από την καταγραφή της πορείας της εκπαίδευσης των εργαζόμενών της με την επιπλέον δυνατότητα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων για την ουσιαστική μέτρηση των learning outcomes».
Την εξοικονόμηση κόστους και χρόνου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ως τα πλέον σημαντικά οφέλη του e-learning ο Μ. Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι: «Με μια καινοτόμα πλατφόρμα εκπαίδευσης κάθε επιχείρηση μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα και αυξάνει την παραγωγικότητά της, αφού δεν απαιτείται πλέον η απομάκρυνση του νεοεισερχόμενου και υφιστάμενου προσωπικού από την καθημερινή του εργασία. Εξασφαλίζει την ομοιομορφία της εκπαιδευτικής εμπειρίας και με τη συνεχή ανανέωση του εκπαιδευτικού υλικού, βελτιώνει την εσωτερική επικοινωνία της επιχείρησης. Δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός συστήματος πιστοποίησης 24/7 για όλους, χωρίς περιορισμούς τόπου και χρόνου, αυξάνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού».
Ο Σπ. Γκούμας αναφέρει ότι: «Αρχικά για την επιχείρηση, το e-learning προσφέρει μείωση του κόστους για την κάλυψη των εκπαιδευτικών της αναγκών, καθώς αυτό περιορίζεται μόνο στο κόστος ανάπτυξης ή προμήθειας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του ψηφιακού μαθήματος που θέλει και τη δυνατότητα εκπαίδευσης οποιουδήποτε αριθμού εργαζομένων, από οποιοδήποτε σημείο, μέσω της πρόσβασης στο internet. Ακόμη, για την εταιρεία που θα το επιλέξει, υπάρχει άμεση απόδοση της επένδυσης της σε αυτό. Για τον εργαζόμενο, θα ανέφερα, μεταξύ πολλών άλλων, τη δυνατότητα παρακολούθησης του εκπαιδευτικού υλικού σε χρόνο και τόπο που αυτός επιθυμεί, την επιμόρφωση και πιστοποίηση σε μια πληθώρα θεματικών που έχουν μόνο θετικό πρόσημο στην επαγγελματική του εξέλιξη, αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντός του στο ίδιο το εκπαιδευτικό αντικείμενο, κάτι που σε πολλούς τομείς μπορεί να κάνει πιο επιτυχημένα το e-learning από ό,τι οι συμβατικές μορφές εκπαίδευσης».
ΤΑΣΕΙΣ
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αλλά και η θεμελιώδης επίδραση αυτής στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε δεν αφήνει, φυσικά, ανεπηρέαστο και το e-learning ως μέθοδο εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσαντώνη, «Οι σύγχρονες τάσεις γύρω από τον χώρο του e-learning σήμερα συνοψίζονται στα εξής:
- Mobile learning: Εκπαίδευση μέσα από οποιαδήποτε συσκευή με έμφαση και στα κινητά τηλέφωνα.
- Micro-learning: Μαθήματα μικρής διάρκειας που συνήθως έχουν μεγάλη σημασία, είναι άμεσης προτεραιότητας και πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
- E-Assessments/e-Certifications: Διαδικασίες ηλεκτρονικής εξέτασης & πιστοποίησης γνώσεων.
- Gamification: Συστήματα & μεθοδολογίες επιβράβευσης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.
- Social Learning: Ανταλλαγή απόψεων, κάλυψη αποριών, Q/A sessions μέσα από τεχνολογίες social interaction.
- Adaptive Learning: Συστήματα προσαρμοστικής μάθησης για παροχή εξατομικευμένων μαθημάτων ανά προφίλ εργαζομένου».
Ιδιαίτερη μνεία στο Gamification, τις mobile εφαρμογές και στο micro-learning, κάνει ο Μ. Τζωρτζάκης ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Σίγουρα μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις αποτελεί το gamification, η αξιοποίηση δηλαδή στοιχείων των παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής του χρήστη και την καλύτερη αφομοίωση του περιεχομένου. Μία ακόμα τάση είναι η δημιουργία mobile apps για εκπαιδευτικούς σκοπούς που επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εμπλοκή από τον χρήστη στην εκπαιδευτική διαδικασία, τάση η οποία προσφέρει υψηλό βαθμό ευελιξίας, ειδικά με τα micro & nano learning (5-10 min targeted objectives) αλλά και τις καινοτόμες λειτουργίες που δίνουν οι σημερινές smart συσκευές».
Η εξατομίκευση, η ευχρηστία, η διαδραστικότητα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η καινοτομία, καθώς και η συνολική διαχείριση των εκπαιδευτικών αναγκών, αποτελούν σύμφωνα με τον Σπ. Γκούμα τις κυρίαρχες τάσεις. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Οι σύγχρονες τάσεις γύρω από το e-learning επικεντρώνονται σήμερα σε έννοιες όπως είναι η συνολική διαχείριση των εκπαιδευτικών αναγκών ενός οργανισμού μέσω e-learning, η ανάπτυξη του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μαθημάτων με τρόπο σαφή, εύχρηστο, ευχάριστο, κατανοητό και διαδραστικό, η ακόμη μεγαλύτερη εξατομίκευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας – χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευομένων που μπορεί να υπάρχει στο e-learning. Παράλληλα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία στον μέγιστο βαθμό και η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εφαρμογών e-learning μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Τέλος, αυτό που είναι σημαντικό να αξιοποιούν οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, είναι η εμπειρία, η εξειδίκευση και οι καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρεία e-learning, προκειμένου να έχουν έναν έμπιστο και αποτελεσματικό συνεργάτη στο κομμάτι της εκπαίδευσης».
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Η επένδυση και η αξιοποίηση του e-learning μπορεί να προσδίδει πολλαπλά οφέλη και να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, απαιτεί ωστόσο προσεκτικό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων λύσεων. Όπως εξηγεί ο Δ. Κουτσαντώνης: «Οι τεχνολογίες e-learning είναι ένα εργαλείο για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου κάθε επιχείρησης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει αρχικά να υπάρχει στρατηγική. Τα ειδικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής αυτής θα καθορίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τεχνολογικής λύσης/πλατφόρμας e-learning που θα επιλεγεί. Με αυτό σαν βασική αρχή, θα πρέπει να αναζητούνται ευέλικτες λύσεις e-learning με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης δυνατοτήτων ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται διαχρονικά οι διαρκώς μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες μια επιχείρησης. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού που θα ενσωματωθεί μέσα σε μια λύση e-learning καθώς και όλες οι επιμέρους αποφάσεις για τον κύκλο ζωής του (ανανέωση, επικαιροποίηση, κ.ά.). Τέλος, σημαντικό ρόλο για μια πετυχημένη υλοποίηση e-learning παίζει ο εξωτερικός συνεργάτης-προμηθευτής ο οποίος οφείλει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του από άλλες πετυχημένες εγκαταστάσεις και να καθοδηγήσει αρχικά συμβουλευτικά και κατόπιν τεχνικά στη βέλτιστη επιλογή μιας e-learning λύσης».
Από την πλευρά του, ο Μ. Τζωρτζάκης κάνει λόγο για τη σημασία της προσαρμοστικότητας της λύσης που θα επιλεχθεί, σημειώνοντας ότι: «Το πιο σημαντικό είναι η λύση να έχει δυνατότητες προσαρμογής στο ύφος και τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες της εκάστοτε επιχείρησης. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να γίνει προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε το e-learning να λειτουργήσει παράλληλα και συνδυαστικά στο πλάνο εξέλιξης του προσωπικού. Βασική προϋπόθεση είναι η καταγραφή των δεξιοτήτων, ώστε το τμήμα HR να έχει πρόσβαση σε αναλυτικές αναφορές προόδου, για να βελτιώνει την διαδικασία ανάλογα με τα αποτελέσματα. Ο εξωτερικός συνεργάτης ουσιαστικά πρέπει να λειτουργεί ως σύμβουλος, να καταγράφει και έπειτα να προσαρμόζει τη λύση του στις ανάγκες του οργανισμού. Να σχεδιάζει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο ώστε να κινητοποιεί το προσωπικό και να ειτουργεί πάντα με έναν στόχο «Να εξελίξει τις δεξιότητες του προσωπικού δίνοντας στην επιχείρηση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γνώσης».
Τέλος, ο Σπ. Γκούμας επισημαίνει ότι: «Κατά την επιλογή μιας e-learning λύσης από έναν οργανισμό, θα πρέπει αρχικά ο ενδιαφερόμενος να κάνει μια μελέτη σκοπιμότητας ώστε να διαπιστώσει το οικονομικό όφελος της επένδυσης. Στη συνέχεια, να προβεί σε μια μελέτη οργάνωσης της εκπαίδευσης με τη χρήση της τεχνολογίας και έπειτα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες για να του παρουσιάσουν τις λύσεις που διαθέτουν ή έχουν παράσχει σε άλλους οργανισμούς. Τέλος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις προσφορές και τα παρεχόμενα στοιχεία των εταιρειών, ώστε να επιλέξει με βάση την εμπειρία τους, την ποιότητα της παρεχόμενης λύσης, αλλά και το πόσο αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού. Όσο για τον ρόλο του εξωτερικού συνεργάτη, όπως είναι μια εταιρεία, νομίζω πως είναι ολοφάνερο ότι αυτή πρέπει να είναι έμπειρη στο αντικείμενο και εξειδικευμένη στο e-learning, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι ωφέλιμο για κάθε εμπλεκόμενο».
Viewpoint
Σταυρούλα Γκαργκάσουλα,
MSc in HRM, HR Professional in Vardinoyannis Group of Companies
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ E-LEARNING
Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογικών μέσων σε συνδυασμό με την ανάγκη δια βίου μάθησης επηρεάζει άμεσα την εκπαίδευση στο εργασιακό περιβάλλον μέσω του e-learning. Το e-learning, εξ αποστάσεως τρόπος μάθησης με ηλεκτρονικά μέσα, επεκτείνεται σημαντικά καθώς έχει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα:
- ο ρυθμός / ταχύτητα της εκπαίδευσης προσαρμόζεται στο πρόγραμμα και τις λοιπές υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντα,
- το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή,
- έχουν δυνατότητα συμμετοχής άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε χώρους εκπαίδευσης (είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε για άλλους λόγους που καθιστούν ανέφικτη την όποια μετακίνηση),
- δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί για τους εκπαιδευόμενους αλλά και για τους εκπαιδευτές.
Παρόλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα, επικριτές του e-learning υποστηρίζουν ότι απουσιάζει η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους και αυτό ενδεχομένως οδηγεί σε μια μονότονη διαδικασία εκπαίδευσης. Το μειονέκτημα αυτό μπορεί να εξαλειφθεί εφόσον το πρόγραμμα είναι διαδραστικό, με αυξημένη συμμετοχή και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, με διαρκή ανατροφοδότηση και με ενίσχυση του εκπαιδευτικού υλικού με οπτικοακουστικά ερεθίσματα (π.χ. βίντεο, γραφικά, εικόνες).
Προσαρμογή του e-learning στις επιχειρήσεις είναι τα «webinars», σεμινάρια μέσω διαδικτύου, με σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης.
Με τα «webinars» εργαζόμενοι της ίδιας επιχείρησης σε διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια με μειωμένα κόστη, μειωμένες απουσίες για λόγους εκπαίδευσης και κυρίως με κοινούς εισηγητές. Μέσω αυτής της λειτουργίας μπορεί να ενισχυθεί η ενιαία εταιρική κουλτούρα και στρατηγική ανάμεσα στο προσωπικό μιας πολυεθνικής εταιρείας.
Επίσης, η χρήση του e-learning είναι μέθοδος εκπαίδευσης ιδιαιτέρως προσιτή για τη γενιά των Millennials (νέοι γεννημένοι από 1980 έως 2000). Εργαζόμενοι της γενιάς των Millennials χρησιμοποιούν smartphones και social media και επιθυμούν ευελιξία στον τόπο και στον τρόπο εκπαίδευσης και εργασίας. Αν μάλιστα συνδυαστεί η εκπαίδευση με το gamification (e-learning με μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια), τα οφέλη αναμένεται να αυξηθούν.
Η εκπαίδευση μετατρέπεται σε παιχνίδι και με διαγωνισμούς και βραβεία αυξάνεται το κίνητρο συμμετοχής και επιτυχούς ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης που επέλεξε η εταιρεία.
Το e-learning εξελίσσεται σε σημαντική προοπτική προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι διαρκώς ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι σε ένα παγκόσμιο και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οι πληροφορίες και η ταχύτητα μετάδοσής τους αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό.
CASE STUDY
Βίκυ Φωτεινοπούλου,
HR Business Partner, Αpivita SA
TO ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ APIVITA ΣΤΟ E-LEARNING
Η πρώτη μας προσπάθεια για την εγκατάσταση προγράμματος e-learning στην εταιρεία έγινε πριν από περίπου 10 χρόνια. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε εργαλεία εκπαίδευσης και επικοινωνίας με αρωγό τις νέες τεχνολογίες (e-learning, e-communication/intranet) για να παρέχουμε πρόσβαση στο διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό και τα νέα της εταιρείας για όλους τους ανθρώπους της Apivita σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και για να επεκταθεί στη συνέχεια σε συνεργάτες και πελάτες μας. Μια σημαντική εμπειρία, που όμως δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε, διότι είχαμε επιλέξει το πιο δύσκολο content για να ξεκινήσουμε (κουλτούρα, αξίες) και δεν είχαμε εμπλέξει στη διαδικασία βασικά ενδιαφερόμενα μέρη (Line managers).
Ο σχεδιασμός βελτιώθηκε και οδήγησε στην επιτυχημένη συνταγή του λανσαρίσματος της πλατφόρμας e-learning της Apivita πριν 2 χρόνια. Η πλατφόρμα λειτουργεί με εκπαιδεύσεις που αφορούν κυρίως τα προϊόντα της και απευθύνεται στις ομάδες πωλήσεων που βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο στην αγορά (φαρμακεία, καταστήματα) και σε συνεργάτες μας εκτός Ελλάδας. Και για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, οι προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις γίνονται 2 ή 3 φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο χρόνος να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Σχεδιάστηκε ένα διαδραστικό εργαλείο εκπαίδευσης που λειτουργεί στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο συμμετέχων, με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση στα προϊόντα Apivita, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου της συμβουλής και εξειδίκευσης των συνεργατών μας.
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας. Τους αρέσει το περιεχόμενο, η διάρκεια της κάθε ενότητας των μαθημάτων, αλλά και η ενδιαφέρουσα εικαστική προσέγγιση με απεικόνιση των προϊόντων, των δραστικών συστατικών και του μηχανισμού λειτουργίας τους. Ακολουθεί αξιολόγηση της κατανόησης με σύντομο τεστ για την ολοκλήρωση του μαθήματος και ενημέρωση για την επίδοση του κάθε εκπαιδευόμενου.
Κλειδί της επιτυχίας η ευκολία στη χρήση και την πλοήγηση, οι επεξηγηματικές pop-up φράσεις που βοηθούν στην πώληση, το υποστηρικτικό υλικό σε σύντομα videos και το λεξικό για κατανόηση των πιο δύσκολων όρων. Η επιβράβευση της προσπάθειας γίνεται με την έκδοση ενός πιστοποιητικού παρακολούθησης. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η ενίσχυση της πλατφόρμας με ειδικά σεμινάρια, όπως Ψυχολογία και Προσέγγιση του πελάτη, Διάγνωση δέρματος, Τεχνικές Πωλήσεων, αλλά και με γενικού ενδιαφέροντος προγράμματα που θα απευθύνονται σε όλους, όπως Διαχείριση χρόνου, Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.
Πηγή: hrpro.gr