Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης

Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης εγκαινίασε το Σάββατο 2 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη Φοινικιά Ηρακλείου, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, δωρητών, υποστηρικτών και φίλων των Παιδικών Χωριών SOS.

Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης είναι το τέταρτο Παιδικό Χωριό SOS που λειτουργεί στην Ελλάδα, με σκοπό την προστασία και περίθαλψη παιδιών που για διάφορους σοβαρούς λόγους, δεν μπορούν να μεγαλώνουν με τους βιολογικούς γονείς τους και έχει κριθεί απαραίτητη η απομάκρυνση από την οικογένειά τους. 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, το κοινωνικό κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν ακόμη και κατά το Σύνταγμα. Αυτό το μεγάλο και επικίνδυνο κενό της κρατικής παρέμβασης έρχεται να καλύψει η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Φιλανθρωπικό Σωματείο Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε με τη σύζυγό του κα Βλάσια Παυλοπούλου στους χώρους του Χωριού και έλαβε ως δώρο έναν πίνακα ζωγραφισμένο από τα παιδιά με τα χρώματα της χαράς και της ελπίδας. 

Τον αγιασμό του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στα εγκαίνια ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ παρέστη εκπροσωπώντας την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θ. Φωτίου ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Δημήτρης Καρέλλας. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, η Πρέσβης της Αυστρίας κα Andrea Ikic-Bohm, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.  

Μεταξύ των δωρητών που συνέβαλαν στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης και παρέστησαν στα εγκαίνια ήταν ο Πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Εμπορικός Διευθυντής της Expert International κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Η Αρετούσα» κα Μαρία Μπρεδάκη, ο Πρόεδρος της Διαλυνάς Α.Ε. κ. Γιώργος Διαλυνάς και οι ιδιώτες δωρητές κα Κατερίνα Φούμη, κα Μαρία Αργυρίου και κ. Γιάννης Κούρκουλας.

Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε έκταση 5 στρεμμάτων, και αποτελείται από 2 σπίτια οικογενειών SOS όπου ζουν 20 παιδιά και έναν Ξενώνα Βρεφών SOS για 12 κακοποιημένα και παραμελημένα βρέφη και νήπια. Το Χωριό περιλαμβάνει επίσης ένα Κοινοτικό κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, αίθουσες συναντήσεων και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τα παιδιά και τους ενήλικες. Ο περιβάλλων χώρος περιλαμβάνει μία παιδική χαρά και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, που δώρισε ο ΟΠΑΠ.

Επίσης, στο κέντρο του Ηρακλείου λειτουργεί ένα σπίτι SOS προσωρινής φιλοξενίας για παιδιά που χρειάζεται για διάφορους λόγους να απομακρυνθούν προσωρινά από τη βιολογική οικογένειά τους και να παραμείνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον μέχρι να υποστηριχθεί η οικογένεια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τυχόν επιστροφή των παιδιών σε αυτή.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ