Εγκαινιάζεται ο νέος χώρος του ΠΕΚ/ΑΜΕΑ στον Ταύρο

Στον Ταύρο και σε ανακαινισμένο κτίριο λειτουργεί πλέον το ΠΕΚ ΑΜΕΑ της Πειραϊκής Ένωσης Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία.

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης (Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία – ΠΕΚ ΑΜΕΑ) στον Ταύρο (Ελευθερίου Βενιζέλου 3-5 & Μαινεμένης) πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη.

Η Ένωση ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των ενηλίκων με νοητική υστέρηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Για τον σκοπό αυτό, ίδρυσε –και λειτουργεί από το 1997- Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας & Δημιουργικής Απασχόλησης (Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑμεΑ – ΠΕΚ/ΑΜΕΑ), όπου περιθάλπονται πλέον 25 ενήλικες, ηλικίας 20-50 ετών, με νοητική υστέρηση, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, σύνδρομο down και συνοδές διαταραχές. Τα άτομα αυτά συμμετέχουν σε προγράμματα και δραστηριότητες καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:30 και μεταφέρονται από και προς το Κέντρο με μισθωμένο λεωφορείο.

Το ΠΕΚ/ΑΜΕΑ στεγαζόταν από τη μέρα ίδρυσής του και μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 όπου και μεταφέρθηκε στον Ταύρο, σε ενοικιαζόμενο τριώροφο κτίριο επί της οδού Αχαρνών 27, στα Καμίνια του Πειραιά, προσφέροντας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, καθώς και ανάπτυξης δεξιοτήτων ανεξάρτητης διαβίωσης.

Στην εκδήλωση, έγινε μια παρουσίαση των βασικών λειτουργιών, προγραμμάτων, δράσεων και ομάδων εργασίας του Συλλόγου, αλλά και αναφορά στα προβλήματα εξασφάλισης επιχορηγήσεων και πιστοποίησης του παλαιού κτιρίου, που οδήγησαν στην αναζήτηση νέου χώρου.

Επί σειρά ετών, βασικό ζητούμενο παραμένει η στέγαση του Κέντρου σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου ξενώνα για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος της προστατευόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης των ΑΜΕΑ του Συλλόγου, όταν η οικογένεια δεν μπορεί ή δεν υπάρχει για να παρέχει τη δια βίου προστασία που χρειάζονται.

Οι νέες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. είναι μεγαλύτερης έκτασης και υψηλότερων προδιαγραφών, επιτρέποντας στον Σύλλογο να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη δομή παροχής υπηρεσιών και να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Κέντρου.

Η εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης, καθώς και η αγορά του εξοπλισμού των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος δωρεών του ΙΣΝ, με τίτλο: «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση». Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει τον οργανισμό στο παρελθόν με δωρεά του για την κάλυψη γενικών λειτουργικών εξόδων του Κέντρου.

Πηγή: moschatotavros.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ