Το Ινστιτούτο Prolepsis δίπλα στην τρίτη ηλικία: Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ηλικιωμένων για μια πιο αξιοπρεπή και παραγωγική ζωή

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – Με σεβασμό στην προσφορά των ηλικιωμένων και υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε μία παραγωγική ζωή, το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis τονίζει την αναγκαιότητα για δράσεις που θα βοηθήσουν τα άτομα άνω των 65 ετών να ζήσουν με αυτονομία, αξιοπρέπεια και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενημέρωση για την προαγωγή και προστασία της υγείας τους.

Πορίσματα που προκύπτουν από μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύουν πως μεταξύ 2015 και 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων άνω των 60 ετών πρόκειται να αυξηθεί από 901 εκατομμύρια σε 1,4 δισ. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στην τεχνολογία της πληροφορίας, δημιουργούν τις συνθήκες για περισσότερες ευκολίες στην καθημερινή ζωή, εξασφαλίζοντας στους ηλικιωμένους ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και παράλληλα τη δυνατότητα να παραμείνουν δραστήριοι και ενεργοί πολίτες. 

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη πείρα και τις γνώσεις των ηλικιωμένων και να κάνουμε το καλύτερο προκειμένου να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία και στη ζωή μας. Η “νέα γενιά” των ηλικιωμένων, μαζί με την ανάγκη για συντροφιά και ψυχολογική στήριξη, επιδιώκει πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση, που θα λειτουργεί προς όφελος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας και εμείς προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε με τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και όσες δυνάμεις διαθέτουμε», τονίζει η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Εκστρατεία ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται ενημερωτική εκστρατεία για τους ηλικιωμένους κατοίκους των περιοχών Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο του σπιτιού και τις αρχές της υγιεινής διατροφής, η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια μίας παραγωγικής και ανεξάρτητης ζωής. Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις των περιφερειακών ενοτήτων Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε θέματα σχετιζόμενα με τη διατροφή και την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας

Από τον Απρίλιο, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, το Πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας με Ιδρυτικό Δωρητή τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους ηλικίας 65+ ετών και άνω που επλήγησαν στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής και στους οποίους παρέχονται καθημερινά θρεπτικά και υγιεινά γεύματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται και ενημερωτικές συναντήσεις με τους κατοίκους στο Μάτι, όπως η εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή Διατροφή στην τρίτη ηλικία: χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα iHeal

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα στο πρόγραμμα iHeal, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση των ηλικιωμένων, προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητες χειρισμού και αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας για θέματα που αφορούν στην υγεία τους. Τo iHeal συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή φορέων από έξι χώρες. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Καταπολέμηση μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης και πολύπλευρη υποστήριξη των ηλικιωμένων

Το Ινστιτούτο Prolepsis ανακοίνωσε το καλοκαίρι τη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres, με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων στη χώρα μας. Το πρόγραμμα, που μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα, περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις υποστήριξης των ηλικιωμένων μέσω ενός δικτύου εθελοντών που θα πραγματοποιούν μεταξύ άλλων, επισκέψεις κατ’ οίκον και τηλεφωνική επικοινωνία και θα διοργανώνουν συλλογικές δραστηριότητες. (Ενημερωθείτε και δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα εδώ).

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

Το Ινστιτούτο Prolepsis παρέχει έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις πλέον πρόσφατες διατροφικές συστάσεις, στοχεύοντας στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός που αφορά στα άτομα άνω των 65 ετών είναι διαθέσιμος εδώ: www.diatrofikoiodigoi.gr.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ