ΕΠΙΟΝΗ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Φροντίζοντας τους Φροντιστές

Η ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την 3η ημερίδα με επίκεντρο τους ανεπίσημους φροντιστές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Αθηναίων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του WFMH.

Η εκδήλωση αναφέρθηκε αναλυτικά στην νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους οικογενειακούς φροντιστές καθώς προβλέπει το δικαίωμα του ελάχιστου 5 ημερών άδειας φροντιστή το έτος και το δικαίωμα αιτήματος στον εργοδότη ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ή εργασία από το σπίτι για μια περίοδο έως έξι μήνες. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας συμφώνησε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των οικογενειακών φροντιστών.

Η νέα οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τους εργαζόμενους φροντιστές από διακρίσεις ή απολύσεις από την άσκηση αυτών των νέων δικαιωμάτων. Τέλος η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία  προωθεί τον διάλογο για την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η οδηγία δεν λύνει τα σημαντικά προβλήματα των εργαζόμενων ή όχι οικογενειακών φροντιστών αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Η ημερίδα φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, τον Δρ. Δημήτριο Κόντη, την Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου. Η κα Nadia Kamel, εκ μέρους των Eurocarers, η κα Donna Walsh, διευθύντρια  της EFNA, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) και η Claudia Marinetti, διευθύντρια του Mental Health Europe αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ευρωπαική διάσταση του θέματος της υποστήριξης των φροντιστών. 

Η ημερίδα οργανώθηκε με τη στήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, και της πρώην Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Βουλευτού Επικρατείας κας Μαριέττας Γιαννάκου οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής της νέας οδηγίας στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκης για εκπαίδευση των φροντιστών για όσα δικαιώματα έχουν ήδη, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στον Δημόσιο τομέα. Ο κος Χάρης Κούντουρος, εκπροσωπώντας το γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ανέφερε πως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την σημαντική συνεισφορά των φροντιστών και είναι χαρά του που για 3η χρονιά πραγματοποιείται η σχετική ημερίδα.

Ευχαριστούμε τους φορείς Ομπρέλα, ΠΕΨΑΕΕ, ΕΠΑΨΥ, ΕΔΡΑ, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελαρόπουλος , Φροντίζω, Άγγιγμα Ζωής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.  

Η ΕΠΙΟΝΗ ευχαριστεί θερμά για την εποικοδομητική συνεργασία στην πραγματοποίηση την ενημερωτικής εκδήλωσης τις οργανώσεις European Psychiatric Association, Eurocarers,  Mental Health Europe,  EFNA και EBC.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς της ημερίδας: Interamerican, Lundbeck, Servier, Φαρμασέρβ Lilly, ΒΙΑΝΕΞ και ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας:

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ