GEP: Η συμβολή των self-test

Το self-test είναι ένα rapid test, δηλαδή γρήγορο τεστ αντιγόνου, που μπορεί κανείς να κάνει χωρίς την παρουσία ενός υγειονομικού στο σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοεξέταση, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα διαγνωστικά τεστ εντοπισμού ενεργού κρούσματος που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, έχει τη χαμηλότερη αξιοπιστία.

Δεχόμενοι ότι ο μοριακός έλεγχος (PCR) αφενός χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη αξιοπιστία, η οποία αγγίζει το 99%, αφετέρου είναι ακριβός και απαιτεί συνήθη χρόνο έκδοσης αποτελέσματος 24 ώρες, προσανατολιζόμαστε περισσότερο στη λύση των rapid test όταν μιλάμε για ελέγχους στο γενικό πληθυσμό, τα οποία έχουν μεν χαμηλότερη συγκριτικά αξιοπιστία, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, εύκολα και γρήγορα. Εάν συγκρίνουμε τα rapid test που κάνουμε μόνοι μας, δηλαδή τα self test, με τα rapid test που θα μας έκανε ένας επαγγελματίας υγείας, θα δούμε ότι στα 10 θετικά άτομα,  τα self-test χάνουν 3 άτομα και τα rapid test (που μέχρι τώρα γνωρίζαμε και γίνονται από επαγγελματία υγείας) χάνουν 2.

Η διαφορά αυτή δεν είναι ασήμαντη, όμως στοχεύοντας στον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση στον εργασιακό πληθυσμό, δεχόμαστε την υπάρχουσα θετική διαγνωστική αξία των self-test, η οποία άλλωστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη συχνότητα της COVID-19 στον πληθυσμό που εξετάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter




<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ