Νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το μετρό της Αθήνας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί νέα ενίσχυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του μετρό της Αθήνας. Η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση υπεγράφη σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Χρήστο Τσίτουρα, Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ στηρίζει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια η ΕΤΕπ τα σημαντικά έργα μετρό που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση του μετρό της Αθήνας θα ενισχύσει το συγκοινωνιακό σύστημα της πόλης με ένα ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην ελληνική πρωτεύουσα. Το έργο αυτό αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χρήστος Τσίτουρας σχολίασε: «Η Αττικό Μετρό είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΤΕπ για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα έργα μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πάντα με τη στήριξη των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα μελλοντικά μεγάλα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που τόσο υπηρετούν τους πολίτες των δύο ελληνικών μητροπόλεων. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και σ' αυτή την πρόκληση όπως και στο παρελθόν».

Το δάνειο αυτό αφορά κυρίως τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Τον Μάιο 2007 δόθηκε σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς. Η επέκταση της γραμμής 3 συνεχίζεται με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών, και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της εν λόγω γραμμής προς Χαϊδάρι, μήκους 1,4 χλμ., με έναν νέο σταθμό.

Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ). Η γραμμή 2 θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανθούπολη με την προσθήκη 1,5 χλμ. και δύο σταθμών.

Το μετρό της Αθήνας χρηματοδοτείται από κοινού από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και την ΕΤΕπ, καθώς ανταποκρίνεται στον στόχο της Ε.Ε. για προώθηση της αστικής ανανέωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το συνολικό ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ για το μετρό της Αθήνας από το 1994 ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και προσφέροντας ένα τρόπο μεταφοράς καθαρότερο και ταχύτερο από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ