Η Polyeco στις Νύχτες Πρεμιέρας με την ταινία «Kepler»

Το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» κάνει η πρωτοβουλία της Polyeco για την Σύγχρονη Τέχνη (PCAI) με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Kepler». 

Πρόκειται για μια ταινία η οποία θίγει με έμμεσο τρόπο το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και η παραγωγή της οποίας χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Polyeco S.A.. 

Εν προκειμένω, η Polyeco S.A. ενσωματώνοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις δραστηριότητές της, θεωρώντας ότι αυτό συνιστά πρωτίστως ηθικό θέμα, δεσμεύεται να συνδέσει τη μακρόχρονη εμπειρία της στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων με την τέχνη, την ευημερία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο υιοθέτησης ενός μοντέλου σύγχρονης επιχειρηματικότητας. 

Η ταινία «Kepler» γυρίστηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τον video artist και κινηματογραφιστή Γιώργο Δρίβα. Ο KEPLER 186f είναι ένας νεοανακαλυφθείς μακρινός πλανήτης που γεννά προσδοκίες για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μέγεθος, ατμόσφαιρα και έδαφος αντίστοιχο με της Γης και δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή. 

Με τα μάτια του καλλιτέχνη είναι ένας πλανήτης στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετοικήσουν όταν πλέον οι συνθήκες στη Γη θα ήταν αβίωτες. Το Kepler είναι ένα πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί να διαδραματίζεται στο εδώ και τώρα ή στο αύριο σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη. 

Είναι ένα ρετροφουτουριστικό παραμύθι, ένας ειρωνικός σχολιασμός της σημερινής (ψευδο-) πολιτικής της ανάπτυξης, ή απλά ένα κακό ανέκδοτο, στο οποίο πρωταγωνιστούν πολιτικοί, επιχειρηματίες, τοξικά απόβλητα και ειδικοί στον καθαρισμό τους. 

Πληροφορίες για την προβολή 
H ταινία «Kepler» θα προβληθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 22:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Διεύθυνση: Ιερά Οδός 48, 104 35, Κεραμικός, Αθήνα, Τηλ: +30 210 3609695). 

Polyeco’s Contemporary Art Initiative (PCAI)- Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία 
Το PCAI αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, ένα προσωπικό όραμα του κ. Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Αντιπροέδρου Διεθνούς Ανάπτυξης της Polyeco S.A., για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, την διάδοση της Σύγχρονης Τέχνης και την επίτευξη της αειφορίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον η οποία χρηματοδοτεί τη δημιουργία έργων τέχνης από καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες, Έλληνες ή διεθνείς. Τα έργα τέχνης έχουν ως θέμα το περιβάλλον και την διαχείριση αποβλήτων και δημιουργούνται στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, προβάλλοντας και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες. 

Ως μέσα έκφρασης έχουν επιλεγεί κυρίως το video art αλλά και οι εγκαταστάσεις (installations) που προάγουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αφού κατασκευάζονται με υλικά που έχουν ανακτηθεί από την Polyeco. 

Το έργο του Γιώργου Δρίβα είναι ο πρώτος καρπός της πρωτοβουλίας, ενώ θα ακολουθήσει μία γλυπτική εγκατάσταση με κορεσμένες λάμπες φθορισμού από την εικαστικό Έφη Σπύρου και ένα έργο τέχνης από τη Νατάσα Ευσταθιάδη η οποία ταξίδεψε στο Μπενίν για τη δημιουργία του. 

Απώτερος στόχος η δημιουργία μιας μοναδικής Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης η οποία θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Γης, ακόμα και η ίδρυση μουσείων σε αναπτυσσόμενες χώρες για την προβολή των έργων. 

Λίγα Λόγια για τον καλλιτέχνη 

Ο Γιώργος Δρίβας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις μεταξύ των οποίων: Βραβείο Καλύτερου Πειραματικού Φίλμ στο London Greek Film Festival (2010), Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου “Παράξενη Οθόνη” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (Zebra Poetry Film Festival, 2002) και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους στην Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002). 

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στη σελίδα http://www.drivas.org/

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ