10η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

#WorldMentalHealthDay

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) γιορτάζεται για 25η φορά φέτος. Η ημέρα καθιερώθηκε το 1992, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και την προώθηση στρατηγικών πρόληψης παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι ψυχικές διαταραχές αναφέρονται στην κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις. Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση,τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων φαίνεται να αυξάνονται. Ως παράγοντες κινδύνου κακής ψυχικής υγείας,θεωρούνται επίσης η απομόνωση και η αποξένωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι κακές κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο πόλεμος, οι φυλετικές διακρίσεις και το εργασιακό στρες.

Για το έτος 2017 θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας αποτελεί η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας, άλλωστε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την υγεία ενός ανθρώπου. Ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά προβλήματα και μείωση της παραγωγικότητας του εργαζόμενου. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

  • 10% του εργατικού πληθυσμού έχει παραμείνει εκτός εργασίας εξαιτίας της κατάθλιψης
  • 36 εργάσιμες ημέρες χάνονται για κάθε επεισόδιο κατάθλιψης
  • 50% του πληθυσμού που πάσχει από κατάθλιψη δεν αναζητά βοήθεια
  • Η δυσκολία στην αντιληπτική ικανότητα του εργαζόμενου (συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων, λειτουργία μνήμης) μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 94% του χρόνου του σε  ένα επεισόδιο κατάθλιψης, επιδρώντας σημαντικά στην αποδοτικότητά του
  • 43% των διευθυντικών στελεχών επιθυμούν καλύτερες πολιτικές.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν στον εργασιακό τους χώρο ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Όμως, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”, όπως κάθε χρόνο από το 2007, τιμά την συγκεκριμένη ημέρα με ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην Τέχνη & την Ψυχική Υγεία. Το 10o ART4MORE festival “Portraits: Κοίτα όσα Νιώθω” ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και ώρα 19.00μ.μ. με σκοπό να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει μέσω της Τέχνης το ευρύτερο κοινό σε θέματα ψυχικής υγείας.

Για το 2017 η θεματική του Φεστιβάλ είναι το “Πορτραίτο και η Αυτοπροσωπογραφία”, γύρω από την οποία θα αναπτυχθούν Εκθέσεις, Εργαστήρια, Performances, Ομιλίες και Μουσικά δρώμενα. Στόχος του 10ου ART4MORE, είναι να σπάσουμε τα καλούπια της κοινωνικά αποδεκτής εικόνας, για να δούμε την ομορφιά της ψυχής και να επικοινωνήσουμε πραγματικά.

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 
“Portraits: Κοίτα όσα Νιώθω”

13-15 Οκτωβρίου @Trii Art Hub (Δράκου 9, Μετρό Συγγρού – Φιξ), 12.00-23.00

Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, 19.00.

Ελεύθερη Είσοδος

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ