Πέμπτη επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδων

Η πέμπτη επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδων από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ξεκίνησε  στην ορεινή περιοχή Γρεβενών-Τρικάλων (στο όρος Χάσια) και στο πλαίσιο του προγράμματος Παρακολούθηση και εκτίμηση των επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά και τα ενδιαιτήματά τους από την κατασκευή του Οδικού ?ξονα Ε65 (και ειδικότερα στην περιοχή σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό).

Η τοποθέτηση δορυφορικών ραδιοπομπών (με ειδικά περιλαίμια κολάρα) σε ελεύθερες αρκούδες, από το 1997, δίνει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη βιολογία, τις συνήθειες και τις μετακινήσεις του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας.

Η μικρή Καλλιθέα είναι η πρώτη επίσημη «παρακολουθούμενη» αυτής της φάσης, μια και η αρχή έγινε με τον Απρόσμενο (τον τρίχρονο αρκούδο που βρέθηκε παγιδευμένος κοντά στο Νυμφαίο).

Η Καλλιθέα συνελήφθη το Σάββατο 10.05.2008 από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στην ορεινή περιοχή Καλλιθέας Γρεβενών, όπου και μετά από σύντομη διαδικασία νάρκωσης και εξέτασης, φόρεσε το ειδικό κολάρο που μας εκπέμπει σήμα για τη θέση της κάθε δυο ώρες.  

Η μικρή Καλλιθέα είναι ακόμη σε περίοδο εκπαίδευσης από τη μητέρα-αρκούδα ?και είναι το μόνο αρκουδάκι της- με την οποία και θα παραμείνει τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την παρακολούθησή της.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή του Dr John Beecham (Dr βιολογίας και Πρώην Πρόεδρος του International Bear Association) και την κτηνιατρική υποστήριξη του κ. Τάσου Αμασλίδη.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους κατοίκους του Δ.Δ. Καλλιθέας του Δήμου Γόργιανης για τη συνεργασία και τη ζεστή φιλοξενία της δράσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Συμπληρωματικά…
Η ευρύτερη περιοχή Καλλιθέας Γρεβενών, του ορεινού όγκου Χασίων και ειδικότερα η ζώνη σύνδεσης του Ε65 με την Εγνατία Οδό, αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας:
  • Από άποψη πυκνότητας πληθυσμού καθώς σύμφωνα με την ερευνητική μέθοδο της γενετικής ανάλυσης που έχει εισάγει και υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, έχουν ταυτοποιηθεί, τουλάχιστον, 40 άτομα.
  • Για την επικοινωνία του πληθυσμού της Πίνδου με την ανατολικότερη εξάπλωση πληθυσμών και ειδικότερα με τα άτομα που επανεμφανίστηκαν στον Όλυμπο.
  • Επειδή είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα. Πρόκειται για πυκνό δάσος μαύρης πεύκης και δρυός με διάκενα καλλιεργειών σιτηρών και πολλά άγρια οπωροφόρα δέντρα και θάμνους, σημαντικά για τη διατροφή των αρκούδων.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά και μετά από πολυετείς πιέσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο σημείο σύνδεσης των δύο μεγαλύτερων οδικών έργων που κατασκευάζονται στη χώρα μας, που παράλληλα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το πιο απειλούμενο χερσαίο θηλαστικό, την καφέ αρκούδα, υλοποιείται έρευνα για τις επιπτώσεις της κατασκευής τους στη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και ακολουθούνται οι αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι που προτάθηκαν συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σηράγγων και κοιλαδογεφύρων.

ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ